Valand satsar på flerspråkighet

Nyhet: 2015-05-06

När Valands studenter hade examensutställningar på Vasagatan 33 bestämde sig en av konstnärerna för att bredda publikunderlaget genom att anordna guidade visningar på fyra olika språk. Initiativet blev så uppskattat att visningarna nu fortsätter under klassens pågående grupputställning på Göteborgs Konsthall.

Azadeh Esmaili Zaghis konstnärskap rör sig kring frågor om nationell identitet, fredsförhandlingar, internationella relationer och valutapolitik. Under sin studietid på Akademin Valands masterprogram i fri konst har hon lyft betydelsen av att visa det som produceras på skolan, för en mer mångfacetterad publik.

Med aktivt stöd från sin lärare Denise L. Mellion, initierade Azadeh Esmaili Zaghi tillsammans med klasskamraterna Stefan Jensen och Hannah MacFarlane en serie av guidade visningar, fotoworkshops och samtal under examensperioden. Guiderna tog emot besökare på arabiska, engelska, persiska och svenska för nybörjare, och lockade närmare 100 personer som inte tidigare tagit del av Valands konstutställningar.

Azadeh Esmaili Zaghi berättar att målet är att förmedla det konstnärliga innehållet till en breddad publik.

- Att öppna upp Valands utställningar genom visningar på olika språk kan minska osynliga avstånd mellan olika grupper i samhället.

Hon berättar vidare om det positiva bemötandet och engagemang som besökarna visade. Många kom tillbaka till utställningen, med släktingar och vänner.

- Jag fick bland annat möjligheten att lära känna en tjej från Eritrea. För att kunna kommunicera använde vi två tolkar, en från engelska till arabiska, och en från somaliska till tigrinska.

Koncept överförs till konsthall

Det stora intresset för guidningarna under examensutställningarna har nu lett till utökade visningar för grupputställningen Transition/ OmvandlingGöteborgs Konsthall.

- För mig fungerar utställningar som en kulturell mötesplats för socialt och kulturellt utbyte. En plats som gör det möjligt för mig att använda pedagogik som konstnärlig metod, avslutar Azadeh Esmaili Zaghi.

Fotograf: Kjell Caminha, 2015.

GUIDADE VISNINGAR 9-23 MAJ
Engelska: Lördag 9 maj 13.30-14.30 ges en visning på engelska av deltagande konstnär Hannah MacFarlane, MFA i fotografi.
Persiska: Lördag 16 maj kl 13.30-14.30 ges en visning på persiska av deltagande konstnär Azadeh Esmaili Zaghi, MFA i fri konst.
Arabiska: Lördag 23 maj kl 13.30-14.30 ges en visning på arabiska av Saria Dalain.
Svenska: Lördag 9,16 och 23 maj kl 13:00-13:20 ges korta visningar av Göteborgs Konsthalls utställningsvärd.

Ingen föranmälan krävs vid de nedan angivna tiderna. Vid önskemål om guidad visning på andra tider kontakta: info@akademinvaland.gu.se minst 48 timmar före ditt besök.

Läs även reportaget i Fria tidningen

Visningarna arrangeras av Akademin Valand tillsammans med Röda korset, Folkuniversitetet, Intégrations Nätverket, Lillhagsparken och Göteborgs Konsthall.

AV: Paulin Nande

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24