Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Valands konstutbildning firar 150 år i Göteborg

Nyhet: 2015-09-23

Stillbild ur Pål Hollenders "Konfrontation" (1997).

Första helgen i oktober kommer långväga gäster till Göteborg för att fira konstskolan Valands 150 år. Jubileumsåret 2015-2016 inleds med en konferens om kritiskt konstutbildning och en utställning med videokonst av Valandstudenter 1995-2015.

Göteborgs Musei Ritskola grundades 4 oktober 1865. 150 år senare har skolan omvandlats till Akademin Valand, en konstnärlig institution vid Göteborgs universitet. Valand rymmer idag utbildningar i flera konstarter och utgör en plats för samtal mellan konstnärer, författare, fotografer och filmare.

För att markera skolans historiska kontext och lyfta samtalet om dagens konstutbildning anordnar Akademin Valand en jubileumskonferens den 2-3 oktober 2015.

Mick Wilson, institutionens prefekt, ser jubileet som ett tillfälle att synliggöra Valands betydelse. - Vi markerar en viktig årsdag i Göteborgs kulturarv. Valand bär på en oberoende konstnärlig tradition och kreativ intellektuell vision.
Den internationella konferensen går under titeln "Critical Practices: Educations from Art and Artists" och utgår från dagens villkor och möjligheter för kritisk konstutbildning. Bland talarna finns Steven Madoff, Andrea Phillips, Maj Hasager, Katya Sander, Rod Stoneman m.fl.

Videokonst visas från Valands arkiv

Då den rörliga bilden fick sitt formella genombrott vid svenska konsthögskolor hade konstnären Mats Olsson redan introducerat studenter från Valand för videokonst under flera års tid genom Frölunda Kulturhus. När Mats Olsson plötsligt avled 2014 lämnade han bakom sig en omfattande samling videoverk av Valandstudenter.

Som en del av jubileumsfirandet visar curator Patrik Johansson, nuvarande masterstudent i filmisk gestaltning på Akademin Valand, videokonst från arkivet på Kungsportsavenyn 25 i Göteborg.

Han berättar att utställningen är ett försök att rekonstruera och kollektivisera förlorad kunskap, ett försök att återuppliva verk som riskerar glömmas bort och förfalla. Med över 20 utvalda videoverk från 1985-2015 ges en unik inblick i den rörliga bildens utveckling på en svensk konsthögskola.

- Jag är glad att så många konstnärer valt att medverka i utställningen som jag hoppas kan bidra till att fördjupa förståelsen kring rörlig bild som konstnärligt verktyg. 

Patrik Johannson beskriver utställningen Reconstructing the Archive: Video Art at Valand 1985-2015 som en framtidsorienterad tillbakablick;

- Den teknologiska utvecklingen har inneburit förändringar som inte bara påverkat videomediets form utan också dess självidentitet, produktionsmöjligheter och utställningsbeteenden. Konstnärer är snabba att utforska de möjligheter som uppstår varje gång den rörliga bilden genomgår en revolution och spelar utan tvekan en roll i att orsaka nästa.

Reconstructing the Archive: Video Art at Valand 1985-2015
Fredag 2 oktober kl. 17-20 (vernissage)
Lördag 3 oktober kl 12-18, curatorn presenterar utställningen kl. 16
Öppettider: onsdag 7 okt - lördag 10 okt kl. 12-18

Läs mer 

KONTAKT
Paulin Nande, kommunikatör, paulin.nande@gu.se, 031-786 6655

Akademin Valand: Konstnärlig gestaltning inom film, fotografi, fri konst och litteratur vid Göteborgs universitet.

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?