Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett teckningsprojekt som gestaltar ett medicinskt problem

Zsuzsanna Larsson Gilice

"Ett teckningsprojekt som gestaltar ett medicinskt problem utifrån området klinisk systembiologi" är ett konstnärligt utvecklingsprojekt med projektbidrag från Konstnärsnämnden, Sveriges Bildkonstnärsfond
Tanken är att arbeta med teckning, som kan fungera likt en parallell gestaltning med något av de medicinska problem som finns inom området klinisk systembiologi. Projektet pågick även under 2012. Samarbete skedde med professor Mikael Benson och hans forskargrupp, Institutionen för klinisk och experimentell medicin, vid Linköpings universitet.

I min konstnärliga praktik laborerar jag med textfragment i form av teckning. Tecknandets karaktär är att kartlägga själva processen. Jag använder förutbestämda metoder, men också inslag av till synes irrationella detaljer finns närvarande och driver gestaltningen.

Systembiologin är en ung vetenskap och i sig ett tvärvetenskapligt och komplext område. I stället för att studera enskilda molekyler, finns fokus på att konstruera ett teoretiskt ramverk för att beskriva hur molekylära signalvägar och nätverk orsakar sjukdom. Detta har börjat ge kliniska resultat såsom individualiserad medicinering vid behandling av cancer. Enorma mängder data, tillgänglig via stora databaser, bearbetas av forskare som försöker utläsa den information som finns på genkartan, men som till stora delar ännu är oläst. Här finns en utmaning och ett problem med hur man i vetenskapliga sammanhang strukturerar och visar den funna informationen. Detta kan leda till att man inte uppmärksammar dolda möjligheter.

Den forskning som Benson och hans grupp bedriver är så kallat nätverksbaserad. Arbetet går ut på att hitta markörer, till exempel genförändringar eller förändrade nivåer av proteiner i blod eller saliv, som kan förutsäga vem som blir sjuk och vilket svar den personen kommer att få på olika behandlingar. I komplexa sjukdomar finns dessutom individuella variationer (obalans mellan olika gener och miljöfaktorer).

Fotot med detalj av teckningen ”Ord” (arbetstitel) ca 300 x 330 cm från 2011, består av textfragment som ett mönster där nya textbetydelser uppstår, oavsett min eventuella narrativ. Jag har tecknat/ringat in varje bokstav i orden, och bokstäverna ringlar sig till varandra och därefter till de näraliggande orden. Ibland finns medvetet gjorda sidospår från teckningsmetoden. Detta verk är ett utkast kring att förvränga vad text innebär, och att, kanske, bygga upp möjliga signalvägar på den tecknade ytan.

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2014-12-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?