Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsdagen


Doktorander Andjeas Ejiksson vid Forskningsdagen december 7, 2015. Foto av Pia Räty.

VARFÖR GÖR VI DETTA?


Vi har avsatt en dag under året till presentationer av konstnärer, lärare och forskare som arbetar här vid Akademin Valand.

Vi har bett alla lärare och programstudenter att delta för att tillsammans diskutera den konstnärliga forskningen som utförs av kollegorna här vid Akademin.

Varför gör vi det här? Vad spelar det för roll?

Vi gör detta för att vi ska kunna möta varandra – studenter, lärare, forskare – och utbyta idéer om vad som är viktigt, vad som spelar roll och vad vi verkligen bryr oss om i konsten, tanken, forskningen och i praktiken ...

Det skapar dessutom möjligheter att få inblick i de idéer som strömmar genom den gemenskap av människor, vilka arbetar tillsammans på ett och samma ställe. Det hela är också ett socialt evenemang.

Det ger också en chans att se ett brett spektrum av idéer och frågor som de behandlas av konstnärer och forskare med en stor erfarenhet såväl inom som utanför akademin. Detta är ett pedagogiskt tillfälle.
Vi gör detta först och främst för att vi är intresserade av arbeten av konstnärer, fotografer, filmare, författare, poeter, kritiker, curatorer, lärare och praktiker av skilda slag. Detta är ett ögonblick när konst uppstår i någon mening och på något sätt.

Detta är viktigt eftersom konsten och forskningen som människorna omkring dig gör spelar roll, eftersom den delar med sig av en värld av möjliga samtalspartners för våra egna praktiker och strävanden. Detta är en dag när vi möter oss själva på ett annorlunda sätt än andra dagar.

Kanske är inte frågan "Varför spelar detta någon roll?" lika mycket som "Varför vill vi vara här på denna plats och med varandra just nu?". Och när det gäller frågor om konst och mening kan kanske vårt eget arbete enbart spela roll för oss själva, i den utsträckning som andras arbeten spelar roll för oss ... Men detta är bara ett "kanske" ...?

Kontakt

Troels Degn Johansson, prefekt, viceprefekt för forskning
Box 132, 405 30 Göteborg
Besöksadress:
Vasagatan 50
e-post

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2015-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?