Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barnfilmskolan

Projektledare: Linda Sternö
Websidan: www.barnfilmskolan.se
Medlemmar på Valand Akademin: Linda Sternö, Martin Sjögren, Klara Björk, Kalle Boman och Erika Olsson.

Barnfilmskolan är ett samlingsnamn för en mängd olika aktiviteter. Den gemensamma faktorn är synen på kameran som ett verktyg för lärande. Barnfilmskolan startade 2011 som ett pedagogiskt utvecklingsprojekt på dåvarande Filmhögskolan, Göteborgs universitet. Idag ligger många av Barnfilmskolans aktiviteter under Akademin Valand, Göteborgs universitet. Flera andra av Barnfilmskolans aktiviteter utförs på frilans-basis av våra pedagoger.

Den rörliga bildens område växer och växer. Det är redan en demokratisk fråga om du klarar av att hantera de digitala verktygen eller inte. Hänger du inte med blir du utanför. Det är också en demokratisk fråga om vem som skildrar vår värld; vems bilder och perspektiv som förverkligas. Det är viktigt att barn får chansen att erövra dessa verktyg så att de själva kan presentera sina bilder av världen och att de får tolkningsföreträde i sin egen värld. Det gäller att tidigt introducera film som något mer än underhållning.

Det är ett verktyg för att öka förståelsen av världen. Genom kameran skapar man sig ett bättre omdöme, man lär sig att se. Man lär sig att upptäcka och intressera sig för sin omvärld.

Sedan januari 2011 har vi gett barnen i Göteborg möjlighet att gå en egen filmskola och bland annat lära sig att fånga det unika ögonblicket. 

Fotograf: Martin Sjögren

Studenterna på filmutbildningen fungerar som lärare och handledare för barnen. Vi som är projektansvariga följer studenterna, vad de tar med sig in i sitt eget lärande och sin egen konstnärliga verksamhet, parallellt med att vi också följer barnens lärande.

Vi som håller i Barnfilmskolan heter Linda Sternö och Martin Sjögren. Vi är båda examinerade regissörer och arbetar aktivt med film och lärande.

Lyssna på radio-reportaget om Barnfilmskolans arbete med flyktingar
Ur SR:s programserie "Barnens kultur", 18 december 2015

Publikation: Barnets Blick


Läs här.

Nyheter och evenemang

Workshops

På måndag den 8/2 kör vi igång med öppna workshops. Ta med kamera/mobiltelefon/iPad att fotografera och filma med. Se till att det finns utrymme på minneskortet.

Under workshoparna kommer deltagarna att få göra övningar med kameran och så småningom göra sina egna filmer. Vi kommer också titta gemensamt på de filmer som deltagarna gör och prata om vad vi ser. Deltagarna kommer också uppmuntras att ta fram klipp från Youtube som de tycker är intressanta och så diskuterar vi dem gemensamt.

Workshoparna är öppna för personer mellan 0-100 år och det är gratis.
Läs mer här.

Barnfilmskolan hyllas för enastående insatser på Guldbaggegalan

Linda Sternö med kollegor har hedrats med Gullspiran för enastående insatser för svensk barnfilm genom det pedagogiska utvecklingsprojektet Barnfilmskolan vid Akademin Valand. Priset delades ut under Guldbaggegalan i Stockholm den 18 januari 2016.

Julkalender 2015

Välkommen till Akademin Valands julkalender 2015! Avsnitten är filmade av barn och vuxna under Estetiskt sommarkollo i Kalv 22-23 augusti, under Öppet Hus den 27 november samt av Filmfabriken. Till webbsidan.

Visa mig vad du ser, 2015

Detta är en föreläsning/workshop kring hur kameran kan aktiveras som ett verktyg för lärande i grundskola. Föreläsningen/workshopen gavs på Torghandel, Center för Skolutveckling, Göteborg.

Kameran som verktyg för lärande, 2015

Föreläsning på Torghandel, Center för skolutveckling, Göteborgs stad. Idag dominerar bild som kommunikationmedel, både i barns och vuxnas värld. Det är en demokratisk fråga om vem som skildrar vår värld; vems bilder och perspektiv som blir giltiga. Att hålla i kameran innebär också ett ansvar. Man kan luras med bilder och kameran kan användas som mobbningsverktyg.

Barnets blick, 2015

Föreläsning/workshop för förskolelärare på Torghandel, Center för skolutveckling, Göteborg.

You talkin’ to me – om filmens roll i samhället, 2015

YOU TALKIN’ TO ME? – om filmens roll i samhället Akademin Valand i samarbete med Svenska Filminstitutet och Kultur i väst bjuder in till en diskussion om filmens roll i samhället och kamerans betydelse för samhällsutvecklingen. Bild-, media- och informationskunnighet är en demokratifråga men kameran och bilden har ingen avgörande plats i skolan. Nu har regeringen lovat att ändra på detta. Hur ska Kulturskolan utveckla pedagogiken kring kameran och bilden? Medverkande: Ruben Östlund, regissör/professor Plattform produktion Kalle Boman producent/professor, Klara Björk producent/enhetschef Akademin Valand, Linda Sternö filmare/lektor Akademin Valand, Axel Danielson filmare/adjunkt Akademin Valand, Pia-Marie Wehrling filmkonsulent Kultur i Väst, Lisa Wacklin Tillgänglig Bio Svenska Filminstitutet, Ulf Dernevik, politiskt sakkunnig till kultur- och demokratiminister ALice Bah Kuhnke, Torgny Sandgren generalsekreterare Kulturskolerådet.

Kameran och bilden som verktyg, 2015

Den 30 januari anordnade Akademin Valand, Svenska Filminstitutet och Biografcentralen ett seminarium om kameran och bildens roll i samhällsutvecklingen, i samband med Göteborg Film Festival 2015. Linda Sternö pratade om kameran och bilden som verktyg.

Kameran, skolan och samhällsutvecklingen, Almedalsveckan 2014

Går våra barn ut grundskolan som BILD-analfabeter? Hur kan skolan ta tillvara den digitala teknikens fulla potential som en pedagogisk möjlighet? Med kameran som verktyg visar Akademin Valand hur vi hittar elevernas lust att lära och samtidigt erövrar ett analytiskt förhållningssätt.

Julkalander 2013

Här kan du ta del av 24 avsnitt av Barnfilmskolans digitala julkalender. Ett avsnitt publicerades på webben varje dag i december, fram till julafton. Till webbsidan.

Kontaktinformation

Linda Sternö, lektor och projektledare för Barnfilmskolan

Besöksadress:
Storgatan 43, Göteborg

Telefon:
031-786 5750

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2016-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?