Ny bok om litteratur och konstnärlig forskning

Nyhet: 2019-04-10

Vad är praxisbaserad litterär forskning? Fredrik Nyberg, universitetslektor i litterär gestaltning på Akademin Valand, Göteborgs universitet, är en av 16 författare som tittar närmare på ämnet i en ny bok.

Även om litteratur som disciplin för närvarande inte är representerad i den konstnärliga forskningsdiskursen så ingår enskilda författare och forskare i en mängd konstellationer där möten mellan litteratur, konst och forskning manifesteras. I en nyredigerad volym om konstnärlig forskning och litteratur utvecklar 16 av dessa sina tankar kring deras arbete och metodologiska tillvägagångssätt.

Boken samlar 16 författare och forskare från åtta europeiska länder som representerar en mängd institutionella konstellationer där nya möten mellan litteratur, konst och forskning framträder. Bidragen utvecklar olika metodologiska reflexioner såväl som historiska och moderna metoder.

I boken medverkar Jan Baetens, Vincent Broqua, Kathrin Busch, Daniela Cascella, Alexander Damianisch, Maria Fusco, Christa-Maria Lerm-Hayes, Anneleen Masschelein, Tine Melzer, Fredrik Nyberg, Maya Rasker, Ferdinand Schmatz, Thomas Strässle, Redell Olsen, Salomé Voegelin .

Fredrik Nybergs text har översatts från svenska till engelska av Jennifer Hayashida, doktorand i litterär gestaltning på Akademin Valand.

Boken finns tillgänglig för nedladdning på: Brill.com

Forskningsnyheter