Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss

Akademin Valand har utbildningsprogram och kurser för konstnärer, författare, översättare, filmskapare och fotografer. Vi intresserar oss för konstnärlig interaktion och konstnärsledda sammanhang inom samtida konst, film, litteratur och fotografi.


Planeringsdag för medarbetare, augusti 2015. Foto: Thomas Schön

Akademin Valand är en av tre konstnärliga institutioner vid Göteborgs universitet. De två övriga är Högskolan för scen och musik och HDK - Högskolan för design och konsthantverk.

Valands kvarter ligger i centrala Göteborg med verksamhet som är tätt förbunden med stadens kulturliv – vilket involverar samarbeten med exempelvis Göteborgs Konsthall, Hasselblad Center, Röda Sten Konsthall, Göteborgs internationella konstbiennal, Göteborgs Litteraturhus och flera andra konstnärliga initiativ. Vi har även ett omfattande internationellt nätverk med samarbetspartners över stora delar av världen.

Kärnområden och pedagogik

Akademin Valand har en livlig forskarmiljö som innefattar flera nationellt finansierade projekt inom konstnärsledda sammanhang, samhällelig praxis, queer-film, samtida poesi samt fotografins betydelse inom miljöforskning, ekologisk forskning och klimatforskning. 

Institutionen kännetecknas av kompetenta medarbetare och små undervisningsgrupper. Kunskap och praktik utvecklas genom fördjupande samtal under lång tid; i grupp och enskilt. Valands studenter kommer från olika länder och kulturella bakgrunder, med skilda perspektiv och konstnärliga praktiker. Studenterna deltar i planering och utveckling av utbildning, forskning och samverkan.

På Akademin Valand är vi engagerade i hållbar utveckling. Detta inkluderar  social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Med respekt och hänsyn till varandra skapar vi en jämlik arbetsplats där mångfald råder. Vi arbetar också strategiskt för att minska vår effekt på miljön i linje med Göteborgs universitets miljömål. Läs mer: Miljömål

- - - 

Mick Wilson är prefekt för Akademin Valand. Mick Wilson har doktorsexamen från National College of Arts & Design, Irland. Innan han kom till Akademin Valand var han dekan för forskarskolan Graduate School Creative Arts and Media i Dublin. Han har även varit prefekt för institutionen för fri konst vid Dublin Institute of Technology.

Akademin Valand: Konstnärlig gestaltning inom film, fotografi, fri konst och litteratur vid Göteborgs universitet.
 

Följ oss i sociala medier

 

Kontaktinformation

Mick Wilson, prefekt

Besöksadress:
Vasagatan 50, Göteborg

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2018-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://akademinvaland.gu.se/om-oss/
Utskriftsdatum: 2018-12-11