Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämnesbeskrivning: Film


Vilka bilder tar du och vilka avstår du ifrån? Vad har du för avsikt och vilka val gör du? Vad vill du visa, vad har du att berätta, vad är det som bara du kan göra?

Att filma är att spela in och sedan förmedla skeenden. Observation, avbildning, iscensättning är viktiga faktorer. För att utveckla det unika och det personliga stimulerar vi studenterna till att relatera till den egna erfarenheten i förhållande till omvärlden. Detta sker genom praktiska övningar samt genom muntliga och skriftliga reflektioner.

Reflektionerna utbyts i seminarieform och genom individuella ateljésamtal där studenterna tränar sig i att formulera sig kring sitt arbete. I undervisningen utgår vi ifrån begrepp som funktion, framing, rytm, rum och föreställning.

Syftet med studierna på Akademin Valand är att utveckla metoder för gestaltning, möjliggöra nya filmiska uttryck och upptäcka nya offentliga visningsmöjligheter. Vi vill uppmuntra studenterna till att förhålla sig prövande och kritiskt till konventioner inom filmområdet och att undersöka och erövra en arena att verka i.

I arbetet med kameran, som verktyg, spelar curating en viktig roll. Tillgänglighet, likabehandling och arkivhantering är andra frågeställningar som är närvarande i utbildningarna. Vår filmutbildning är baserad på konstnärlig praktik och yrkeskunnande.

Vi tar aktiv del av den tekniska utvecklingen och dess möjligheter. Utbildningen har ett nära förhållande till omvärlden, deltar kontinuerligt i samhällsdebatten och medverkar till förändring av filmens position i samhället.

Remissvar på regeringens promemoria Framtidens filmpolitik: 
Raffel och trams? Valands svar för framtidens filmpolitik

UTBILDNINGSPROGRAM 
Här hittar du information om utbildningsprogrammen inom ämnet film. Övriga program och kurser vid Akademin Valand finns under institutionens utbildningssidor

Konstnärlig kandidatprogram i film, 3 år

Konstnärligt masterprogram i film, 2 år

MFA in Film - Hopptornet

Kontaktinformation

Kalle Sanner, enhetschef film och fotografi

Telefon:
0704-13 22 60

Bilder skapar beteende

Filmregissören Ruben Östlund, alumn och professor 2014-2017 skriver om sin syn på bildområdet. Läs artikeln

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-01-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?