Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det här är fotografi


Flower Arrangement from the series A Few Thoughts on Photography – Vol. II by Hallgerður Hallgrímsdóttir

Under 200 år har människan försökt förstå världen med hjälp av fotografi. Samtidigt konstruerar fotografier nya världar att förhålla sig till. Med hjälp av kurser i teori, gestaltning, praktik och teknik undersöker vi olika aspekter och perspektiv av ämnet.

Fotografi är en teknik som genererar bilder med hjälp av reflekterande ljus. Men det är också så mycket mer; information, politik, historia, kommunikation, konst, reportage, dokumentation, kontroll, bevis och vetenskap.

Med hjälp av fotografi både avbildas och konstrueras verkligheten och det är viktigt att problematisera denna fotografiska dubbelrörelse. Syftet med universitetsstudier i fotografi är lära sig skapa, tolka och distribuera fotografi för att bidra till en ökad medvetenhet och förståelse om dess funktion i samhället och konsten.

Undervisningen i fotografi på Akademin Valand sker i kritisk dialog mellan lärare, studenter och medstudenter. Fenomen såsom identitet, minne, representation och arkiv är vanligt förekommande begrepp. Det gestaltande arbetet pågår parallellt med fotohistoriskt lärande och teoretiskt skrivande. En viktig del i utbildningen är att lära sig att kommunicera sitt arbete till andra och sätta det i relevanta kulturella, historiska och konstnärliga sammanhang.

Fotografi på Akademin Valand är en komplett miljö vilket betyder att vi erbjuder undervisning på grundläggande och avancerad nivå och dessutom har pågående forskning i ämnet.

Konstnärligt kandidatprogram, 3 år
Läs mer om kandidatprogrammet i fotografi

Konstnärligt masterprogram, 2 år
Läs mer om masterprogrammet i fotografi

Kontaktinformation

Kalle Sanner, enhetschef film och fotografi

Telefon:
0704-13 22 60

Intervjuserie om fotografi

Vill du veta mer om fotografi? Här ger studenter och lärare sin syn på ämnet och utbildningen på Akademin Valand.

Intervjuserie om fotografi

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-03-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?