Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämnesbeskrivning: Fri konst

Examensverk av Kirstine Lund. Foto: Thomas Schön, 2014.

Fri konst vid Akademin Valand är en av Sveriges äldsta utbildningar för konstnärer, som har präglat svenskt konstliv i 150 år. Utbildningstraditionen består av en mix av teoretiker och konstnärer som tillsammans utmanar möjligheterna för samtidskonst.

Studenter uppmuntras att utforska olika sätt att utöva konst, olika platser och situationer för konstutövandet. Vi försöker undvika fasta idéer om hur en konstprocess bör se ut eller begränsningar i vilka material en konstnär kan använda sig av. I stället betonar vi idéerna som konsten arbetar med och deltar i aktuella debatter inom konstvärlden.

Benämningen ”fri konst” involverar t.ex. kollage, performance, film, fotografi, installation, curatoriska praktiker, social praktik, publicering, aktivism, skrivande, mediakampanjer, industriell tillverkning, samhällsrörelser och ett stort antal andra praktiker. Inom ämnet ryms även aktiviteter där det ibland inte finns något objekt eller någon bild kvar efter genomförandet.

Eftersom det finns olika åsikter om vad konst kan vara och vad konsten ska ägna sig åt i samhället är kritiskt tänkande nödvändigt för att undersöka och skapa konst. Konstnärer har i flera århundraden producerat idéer och system av kritiskt tänkande om konsten och världen. Den samtida konstvärlden är ett stort system som relaterar till ekonomi, politik, värdehierarkier och maktfördelning. 

UTBILDNINGSPROGRAM FRI KONST
Här hittar utbildningsprogrammen inom ämnet fri konst. Övriga program och kurser vid Akademin Valand finns på institutionens utbildningssidor.

Vid utbildningarna i fri konst undersöker vi verktyg som kan användas för att utforska och kritiskt analysera kontexter och förändringar av förutsättningar för konstnärligt utövande.

Konstnärligt kandidatprogram, 3 år
Läs mer om kandidatprogrammet i fri konst

Konstnärligt masterprogram, 2 år
Läs mer om masterprogrammet i fri konst

Kontaktinformation

Sarah Tuck, enhetschef fri konst

Besöksadress:
Vasagatan 50

Historik

Foto: Göteborgs stadsmuseum

Är du intresserad av historiken bakom Konstskolan Valand? Här kan du läsa mer:

Historik - fri konst

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2018-08-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?