Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Valands festivalprogram 2016

Vilken roll spelar kameran och bilden i samhällsutvecklingen? Vilka bilder finns ett överflöd av? Vilka bilder saknas? Vem har tolkningsföreträde?Under Göteborg Film Festival 2016, bjuder Akademin Valand in till utställningar, seminarier, diskussioner och filmvisningar. Programmet, som sträcker sig från 31 januari - 6 februari, är förlagt till A-venue och Bio Valand i centrala Göteborg. 

Vi möter bland andra filmskaparna Gabriela Pichler, Johan Lundborg, Ruben Östlund, Fanni Metelius, Roy Andersson, Andrea Östlund och Katja Wik, diskuterar bilden av rädslan för flyktingar i Europa, och visar film för särskolebarn.

Dessutom! 4-5 februari anordnar Borås konstmuseum konferensen "Arkeologi & Exorcismer" på Akademin Valand. Under två dagar blir det presentationer, filmvisningar och paneldiskussioner om arkivering, förvaring och distribution av rörligt bildmaterial.

A-VENUE, Kungsportsavenyn 25
På galleriet presenteras utställningar av alumner, studenter och en lärare vid Akademin Valand. Lördag - lördag anordnas lunchsamtal kl. 12:15-12:45.

Lunchsamtal - dagligen kl. 12-15-12:45
Missa inte lunchseminarierna som sker i samband med utställningarna. Lördag 30/1 - lördag 6/2 kl. 12:15 - 12:45 - soppa finns att köpa! 

Lördagen den 30 januari: Ruben Östlund, regissör och professor på Akademin Valand.
Söndagen den 31 januari: Gabriela Pichler, regissör.
Måndagen den 1 februari: Johannes Nyholm, regissör.
Tisdagen den 2 februari: Andrea Östlund, regissör och Kjell Wilhelmsen, skådespelare.
Onsdagen den 3 februari: Klara Björk, Tommy Spaanheden, Lotta Eklund och Eli Tistelö om syntolkning
Torsdagen den 4 februari: Katja Wik, regissör
Fredagen den 5 februari: Fanni Metelius, regissör
Lördagen den 6 februari: Roy Andersson, regissör
 

Utställningar - dagligen kl. 12-18

HÄRMAPAN kretsar kring bildens betydelse för vårt sätt att agera, av regissörerna Maximilien Van Aertryck (filmalumn) och Axel Danielson (lärare). Utställningen triggar en reflektion om det innehåll och de attityder som reproduceras inom och genom bildområdet. Att skildra världen innebär ett ansvar och vi som producerar bilder tar inte det på allvar. Snarare har vi en naiv tilltro till att vårt uppsåt med bilderna skulle påverka dess effekter.

"Vi har som målsättning att vända den kritiska blicken mot det användande av bildmediet som bygger en falsk föreställning av världen, människan, våra könsroller och våra möjligheter."

"WORK(S) IN PROGRESS" – språkliga möten genom visuell praktik, av Tova Norblad, Minjeong Ko, Elin Liljeblad och Malin Gahrn (curatorstudenter).

Magisterprogrammet "Curator för film och video" vid Akademin Valand har samarbetat med en grupp nyanlända elever på Svartedalsskolan. Med kameran och bilden som utgångspunkt har de gemensamt undersökt tematiska frågeställningar som: Vad är språk? Hur kan vi mötas och göra oss förstådda inför varandra, trots att vi talar olika språk? Vad skiljer det talade, visuella och fysiska språken åt?

Välkommen till utställningen och tillhörande workshops!

Workshop 1 - 29 januari kl 13-16
Workshop 2 - 4 februari kl 13-16


Det finns flera pågående projekt i Göteborg där institutioner, organisationer och allmänhet engagerar sig för “nyanlända” svenskar. Vilka etiska dilemman uppstår i dessa möten och vilken rätt har vi att berätta om och visa upp deras bilder och berättelser? För att problematisera vårt projekts metodik och etik bjuder studenterna in till ett öppet samtal så kallade “After work(s)".

After work(s) - 5 februari kl 16:30-18


- - -

BIO VALAND, Storgatan 43 (Akademin Valand)
Fri entré. OBS! Endast 48 platser!
Storgatan 43, 30 januari - 6 februari
Kafé med enklare förtäring finns!

Varje kväll
Kl 19 visar vi kortfilm följt av samtal med regissören.
Kl 20:20 blir det roliga, spännande och aktuella samtal med Kalle Boman, Ruben Östlund och inbjudna gäster.

Kortfilmer - dagligen kl. 19:00
Göteborg Film Festival har valt ut åtta kortfilmer att visas på Bio Valand. Varje kväll visar vi en av filmerna och välkomnar till ett efterföljande samtal om filmens tema med inbjuden gäst.
Se kortfilmsprogrammet nedan!

Lusten att komplicera! - dagligen kl. 20:20
Vi ser och diskuterar film, möter inbjudna gäster, har lustfyllda samtal och dispyter! Moderatorer är Ruben Östlund och Kalle Boman.

Måndagen den 1 februari: Gustav Martner, creative director
Tisdagen den 2 februari: Mattias Andersson, dramatiker och regissör
Onsdagen den 3 februari: Klara Källström, fotograf och konstnär, och Johannes Wahlström, regissör och journalist
Torsdagen den 4 februari: Gunnar Bergdahl, Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
Fredagen den 5 februari: Roy Andersson, regissör
Lördagen den 6 februari: Björn Siersjö, Göteborgs stadsarkitekt

Kortfilmsprogrammet
Lördag 30 januari
PSYKET av Moa Junström
Glöm skammen och skräcken, välkommen till PSYKET!. En film om vad som verkligen pågår bakom den slutna avdelningens låsta dörrar. En film om sjukdomarna som skrämmer alla utanför. En film om dårars vänskap. En film om att bli "frisk". 
Samtal med Ina Porselius och Itonje Guttormsen.

Söndag 31 januari
NI SKA SE ATT JAG HAR RÄTT av Saga Gärde

Magnus är busschaufför och fackets representant på bussgaraget Söderhallen i Stockholm. Hans politiska och fackliga engagemang ökar i takt med att Sveriges arbetsmarknad avregleras under de borgliga partiernas tid vid makten. Han ser hur arbetstagarna blir alltmer sårbara gentemot arbetsgivaren och hur hans fackliga ärenden växer i samma takt. Medan Magnus kör bussen genom staden ger han ett brännande brandtal kring vår samtid och de utmaningar som arbetare står inför då tryggheten på arbetsmarknaden är under attack. Vad gör det med de arbetandes utsatthet på arbetsmarknaden? Vad gör det med ett samhälle?
Samtal med Marta Dauliute och Elisabeth Cronvall.

Måndag 1 februari
AVIN av Mohammed Haji
En ung tjej (Avin) flyr kriget från Syrien till den östra delen av Turkiet för att hitta sina morföräldrar. Regissören vill med filmen visa att kvinnor i mellanöstern är starka individer och inte alls förtryckta och svaga som ofta framställs av media.
Samtal med Linda Sternö och Soudabeh Zahraei.

Tisdag 2 februari
6A av Peter Modestij
En samling vuxna och några barn träffas kvällstid i ett klassrum. Tillsammans med klassföreståndaren i 6A har ett par föräldrar dragit ihop ett krismöte. De enda barnen som är där är Denise, Bella och Mina som visar sig vara själva anledningen till att de samlats. De anklagas för att mobba resten av klassen.
Samtal med Andrea Östlund och Kristoffer Nyman, psykolog.

Onsdag 3 februari
BUSSRESAN av Sarah Gampel
Sarah är inbjuden att visa sin film på en filmfestival i Israel. Hon hoppas på politiska diskussioner och gemenskap men varje gång hon tar upp ockupationen av Palestina tystnar samtalet. Istället pratar hon med sin döda pappa över en brusig telefonlinje.
Samtal med Anders Rundberg.

Torsdag 4 februari
INFÖR VÅRA ÖGON av Frans Huhta Karlsson
- I samarbete med Noncitizen
Filmen är ett vittnesmål, som visar en situation där Ungern, och indirekt Europa sluter sig mot omvärlden. I filmen skildras fyra platser, fyra skeenden, som filmades under tre dagar i början av september då den värsta flyktingkrisen vi sett sen andra världskriget drog igång på allvar. "Jag sörjer med mänskligheten när vi nu ser det här inför våra ögon" sa Stefan Löfven på Medborgarplatsen i ett tal några dagar senare. I filmen korsklipps Stefan Löfvens tal med scenerna från Ungern.

Fredag 5 februari
KROPPEN ÄR EN ENSAM PLATS av Ida Lindgren
Upplev livet inifrån en ätstörning. Jag bjuder in er till det förbjudna universum som varje ätstörd gör allt för att dölja för omvärlden. En personlig, intim och rytmisk skildring av ett sjukdomstillstånd.
Samtal med Ewa Cederstam.

Lördag 6 februari
LACHEK, JAG ÄR ELAK av Fateme Gosheh
En animerad film om Rokia. Hon är en nioårig flicka bor med åtta syskon och föräldrar i en förort i Sverige. Hon får en slöja av sin arbetslösa pappa. En slöja som pappa har sytt den alldeles själv. Hon ska bär den som alla sina systrar. En dag tappar hon bort den på lekplatsen.Pappa kommer att döda dig säger en av systrarna. Hon vågar inte gå hem. Vad ska hon göra nu?
Samtal med Soudabeh Zahraei.

Extra programpunkter!
Onsdag 3 februari kl 16:00-18:00

I samarbete med Svenska Kyrkan har vi bjudit in tre studenter från Dar Al-Kalima Univeristy College of Arts & Culture i Betlehem att visa sina filmer och samtala om dessa med våra studenter och publiken.

BURQU' CLASSIC by Salah Abu Nimeh (11 min)
Mai, a girl living between two worlds. When the reality clashes with her dream, she decides to take control of her destiny.   

SIX FINGERS by Fadi Idrees (20 min)
Shireen and Othman try to have healthy kids. Their son Akram has a social personality that is not affected by the hatred of occupation.

GHETTO by Saleh Al Tamimi (15 min)
Issa, who was deprived of living in the old city of Hebron for a long time because of the occupation, is trying to help the rest of the Palestinians there.

Fredagen den 5 februari kl 13:00-15:00

Årets Mai Zetterling stipendium gick till filmaren Linda Västrik från Göteborg. Stipendiet delades ut på Göteborg Filmfestivals invigning den 29 januari 2016.
Bio Valand visar därför hennes film DE DANSANDE ANDARNAS SKOG.

Varmt välkommen!

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?