Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vanliga frågor

Finns det någon guideline om hur man skriver en bra ansökan?

Ja, i kolumnen till vänster under "Online presentation om hur man skriver en bra ansökan" finns Mick Wilsons dokument (pdf) och ljudfil från hans presentation den 13 juli 2017.

Behöver jag bo i Göteborg för att bli antagen?

Bostadsorten är inte avgörande för beslut om antagning. Som doktorand måste Du dock vara beredd på att forskarutbildningen kommer att kräva regelbunden närvaro i Göteborg för seminarier och kurser som utgör en del av utbildningen. Doktoranden ingår i en av ämnesenheterna (film, forografi, fri konst, litterär gestaltning) och förväntas delta aktivt och samarbeta med lärare och studenter inom kandidat- och masterutbildningen samt mellan enheterna då doktorandtjänsterna normalt kombineras med undervisning motsvarande 20% av heltid (institutionstjänstgöring). Detta innebär en studietakt på 80% och en total utbildningstid om fem år.

Resor till och från Göteborg

Resor till och från studie- och arbetsorten betalas av den enskilde, likaså kostnaderna för boende i Göteborg, dock kan vissa av dessa kostnader dras av i skattedeklarationen.

Vad är lönenivån som doktorand?

För närvarande (2018) är ingångslönen som doktorand SEK 25 675 per månad. Efter att man genomfört 50% av studierna höjs lönen till SEK 28 300. Efter genomfört 80% stiger lönen till SEK 30 650. Om det finns tid kvar av anställningen efter att examen har tagits ut, så höjs lönen till SEK 32 100.

Var laddar jag upp min projektbeskrivning i ansökningssystemet?

När utlysningen publicerades i juni 2017 fanns det inget speciellt fält för att ladda upp projektbeskrivningen, den sökande förväntades ladda upp den under övriga bilagor (tillsammans med intyg och betyg). På grund av många frågor om det här så har skapade vi ett eget fält där man laddar upp projektbeskrivningen.

Vad menas med att man ska göra en budget?

Denna budget gäller inte försörjningen, som ju i normalfallet täcks genom att den som antas till utbildning också anställs på doktorandtjänst, inte heller handledning och arbetsplats vid institutionen, utan kostnader i samband med själva doktorandprojektet. Här en bakgrund:
De doktorander som antas kommer att kunna i samverkan med sin handledare disponera över en liten budget vid institutionen som täcker t ex konferenser, en del arbetsmaterial, litteratur osv. En del av pengarna kan även disponeras i grupp, om doktorander och handledare kommer överens om det, för t ex gemensamma resor eller inbjudna föreläsare. Detta skrivs in i den individuella studieplanen, som upprättas av huvudhandledare och doktorand vid början av doktorandstudierna och sedan uppdateras minst en gång om året.
Det vi behöver från Dig som söker är en budget för kostnader för konstnärliga projekt som planeras ingå i avhandlingsarbetet, framför allt i de fall då kostnaderna beräknas inte kunna rymmas inom den ovan angivna budgeten. Eftersom denna typ av kostnader (som ju helt och hållet är beroende av det enskilda projektets natur) inte är budgeterade av institutionen eller fakulteten, vill vi i dessa fall också gärna ha förslag på möjlig [extern] finansiering.

Ska man lämna namn på referenspersoner eller inkludera rekommendationsbrev?

Något uttryckligt krav på att lämna referenser eller bifoga rekommendationsbrev finns inte, men det finns naturligtvis inte heller något hinder för att göra detta, om man så önskar.
Sådan information resp. dokument kan lämpligen bifogas digitalt, i ditt  CV inkl. arbetslivserfarenhet. Om du har bett en referensperson att skriva ett brev i de sammanhang där det är brukligt att sända brevet konfidentiellt för att kunna skriva öppenhjärtligt om den sökandes lämplighet, vänligen be referenspersonen att sända brevet som pdf via e-post till studierektor/motsv.

Hur vet jag om mina poäng är tillräckliga för att kunna söka?

Den behörighetsprövning som görs för varje sökande utgår i första hand ifrån tidigare examina (för antagning till utbildning på forskarnivå är ett av grundvillkoren en examen på avancerad nivå, alltså master- eller magisterexamen). Man kan dock också förklaras behörig om man kan dokumentera vad som kallas "motsvarande kunskaper". Ta därför med så mycket dokumentation som möjligt över de utbildningar Du har gått, för att ge bästa möjliga underlag för behörighetsprövningen.

Vad är skillnaden mellan filosofie doktor och konstnärlig doktor?

The degree of Doctor of Fine Art (konstnärlig doctor/Doctor of the Arts) was created in Sweden year 2010. The difference between the two degrees can be seen in the general syllabi for the subject. Generally speaking, the doctoral student’s own artistic work occupies a more central position in studies for Doctor of the Arts, than in studies for PhD, although personal artistic competence and practice are also important in PhD studies in the subject artistic practice.

The basic approach for writing the proposal and making the application is the same. We will discuss with the successful candidates which award is the most appropriate for them. We do not see it as a critical factor in evaluating the applications. We understand that the purpose of the distinction is to make it absolutely clear that an artist can submit a
documented body of practice as part of the doctoral submission. We accept this as normal for all doctoral work in the Academy.

For more information, please read the respective general syllabi documents at the heading Subjects.

Artistic Practice leading to a Doctor of PhilosophyArtistic Practice leading to a Doctor of Philosophy in Fine Arts 

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2018-06-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?