Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarmiljö

Akademin Valand vid Göteborgs universitet är en dynamisk plattform för den fria konstnären/författaren/filmskaparen/fotografen. Vi är speciellt intresserade av konstnärlig interaktion och av konstnärsledda kulturer inom samtida konst, film, litteratur, och fotografi. Akademin Valand är centralt placerad i Göteborg och tätt förbunden med stadens kulturliv - vilket innefattar samarbeten med Göteborgs Konsthall, Hasselblad Center, Röda Sten, Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA), Göteborgs litteraturhus, Göteborgs poesifestival och många andra kulturella initiativ.

Vi har ett omfattande internationellt nätverk och samarbetspartners över hela världen, inkluderande EARN (www.artresearch.eu), SHARE (www.sharenetwork.eu), PARSE (www.parsejournal.com), SAR (http://www.societyforartisticresearch.org/) samt partnerskap med BARD CCS (http://www.e-flux.com/announcements/symposium-at-bard-college-to-address-the-future-of-curatorial-research-presented-with-luma-foundation/).

Akademin Valand har en vital forskarmiljö, som innefattar flera nationellt finansierade projekt inom konstnärsledd kultur, samhällelig praxis, queer-film, samtida poesi, kritik samt fotografins betydelse inom miljöforskning, ekologisk forskning och klimatforskning.

Forskningen på Akademin Valand har en särskild styrka inom ett antal perspektiv och praktiker som är knutna till och betydelsefulla för samtida konst, film, litteratur, och fotografi: det curatoriella, narrativitet, poetik, miljö samt queer, och vi ser gärna att sökande är inriktade mot ett eller flera av dessa teman.

Som doktorand ingår man i ett av kollegierna och man förutsätts aktivt ta del i och samverka med undervisningen på grund- och avancerad nivå. Därför kombineras doktorandtjänsten med undervisning motsvarande 20 procent av heltid. Detta innebär en studietakt på 80 procent och en total utbildningstid om fem år. Doktorandanställningen kräver hög närvaro i det dagliga arbetet vid Akademin Valand. Goda kunskaper i engelska är en förutsättning då Akademin Valand verkar i en internationell miljö.

Akademin Valand uppmuntrar sina doktorander att genomgå universitetets högskolepedagogiska utbildning om inte redan motsvarande kunskaper finns. Denna utbildning görs inom institutionstjänstgöringen.

Övrig information om forskarutbildning inom Göteborgs universitet, bland annat gemensamma doktorandregler, finns på www.doktorand.gu.se

Sidansvarig: Anna Frisk|Sidan uppdaterades: 2015-12-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?