Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Galleri Monitor, Akademin Valand. Fotograf: Hendrik Zeitler
Galleri Monitor, Akademin Valand. Fotograf: Hendrik Zeitler.
 

Analoga fotografiska processer, 15 hp

(Kurskod: FOG196)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Under kursen lär du dig den analoga fotografiska bildens processer och unika egenskaper. Vi utforskar tekniken på djupet och du kommer snabbt att kunna få resultat av fysiska fotografiska kopior.

Utgående från din fotografiska projektidé går vi igenom exponering och framkallning av negativfilm, kopiering i mörkrummet, retusch, arkivering och presentation. Målet är att du ska förstå negativ- och positivprocessen och själv kunna ta fram fotografiska kopior utifrån ditt material. Skolans färgmörkrum, med moderna maskiner som underlättar kopieringen och pappersframkallningen samt framkallningen av färgfilm i en modern maskin, är platsen där du kommer att arbeta tillsammans med de andra deltagarna under halva kursen. Under andra halvan av kursen rör vi oss i det svartvita mörkrummet, där olika metoder för att exponera och framkalla svartvitt filmmaterial samt toningar av papper och för att uppnå arkivbeständighet ges. Mörkrummen är även öppna för dig utanför undervisningstiderna och en stor del kursen bygger på självständigt arbete. Andra moment är föreläsningar om fotografi och dess historia, studiebesök på utställningar och fotoarkiv, och samtal om, samt presentation av, ditt projekt.
Kursen riktar sig till dig som gärna har fotografiska förkunskaper samt har tillgång till en analog småbilds-, mellanformats- eller storformatskamera. Att tidigare ha kopierat i ett mörkrum, vare sig färg eller svartvitt underlättar men är inget krav.
Du söker kursen med ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen. I din ansökan ska du även bifoga minst tre bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till din projektidé. I slutet av kursen presenteras arbetet i form av minst fem svartvita och minst fem färgkopior samt en muntlig examination.
Skolan står för mörkrumsutrustning och kemi medan film och fotopapper, som kan beställas med generösa rabatter, bekostas av kursdeltagarna.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprov. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs- eller programbeskrivning på www.akademinvaland.gu.se. Beslut om antagning sker av prefekt på förslag av en särskild antagningskommitté. Ansökan är ej komplett utan ett inskickat arbetsprov.

Analoga fotografiska processer, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan
VT18 Dag, 50 % 15 jan 2018 - 3 jun 2018 Stängd

Så här söker du kursen

Kursen är just nu öppen för sen anmälan. Ansökan är inte komplett utan arbetsprov.

Ansökan sker i två steg:

  1. Anmäl dig till kursen på antagning.se.
  2. Ladda upp ditt arbetsprov i vår tjänst för digitala arbetsprover (DAP).

Följande laddar du upp i DAP:

  1. Ett utkast till ett fotografiskt projekt som du kommer att genomföra under terminen.
  2. Minst tre (max 7) bilder som du har tagit själv och som gärna får ha anknytning till din projektidé.

Arbetsproverna bedöms utifrån projektets originalitet och genomförbarhet inom kursens ram.

Mer information om hur du använder DAP hittar du här:
Lathund DAPGuide för sökande i DAP

 

Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

Kursstart VT18

Första kurstillfället är den 22 januari 2018. Om du har frågor om schema eller kursens innehåll, kontakta kursledare Hendrik Zeitler.
 

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2016-09-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?