Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Häxskolan, 15 hp

(Kurskod: FLIT31)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Hekseskolen/Häxskolan fokuserar främst på den unga kvinnans och barnets röst. Vi tittar närmare på litterära texter som intresserar sig för att skriva om tabu, vansinne och identitetsskapande hos den unga kvinnan. Vi kommer att titta närmare på poesi som använder ritualen och ”the spell” som textgenererande praktik. Vi kommer att prata om häxfiguren som en möjlig feministisk position, som är exkluderad från maktens rum, men som samtidigt avfärdar den rådande ordningen, och från den platsen skapar identitet.

Vi kommer, genom läsning av relevanta verk och gemensam diskussion, att titta närmare på tonårsflickans autonomi (eller brist på densamma), vi kommer att arbeta med röster som motsäger makten, eller som är så infekterade av makten att de blir omänskliga. Vi kommer att prata om det trasiga verket och den rituella texten.

Hekseskolen/Häxskolan är en skrivarkurs för dig som är ung i skriften.
Kursen förflyter i två parallella spår. I det ena spåret läser och diskuterar vi kursdeltagarnas egna texter i grupp. Dessa texter ska vara nyskrivna, men behöver inte ha något med häxor att göra. I kursens andra spår undersöker vi hur häxan kan användas som motståndsfigur.

Vi kommer vid sidan av litteraturen att uppsöka filmer och konst och popkulturella fenomen som arbetar med häxan som en fristad från den rådande gemenskapen. Vi kommer att prata om maktkritik.

Kursen Hekseskolen hölls första gången i Köpenhamn, våren 2015.
Kursen äger rum på svenska, norska, danska och engelska.
Kursen kommer att innehålla ett par små, ofarliga ritualer.

Vem kan söka?

Alla kan söka Hekseskolen, men kursen vänder sig huvudsakligen till dig som är ny i skriften, d.v.s. du som inte har publicerat en bok och har ett särskilt intresse för ämnet. Din ansökan ska vara på svenska, norska eller danska.

Schema

Hekseskolen / Häxskolan är schemalagd i fyra kursträffar som sträcker sig över fyra dagar, från måndag till torsdag. Du förväntas läsa ett kortare pensum, som anges vid antagning på kursen.

Översiktsschema hösten 2016

Träff 1: 29/8 – 1/9
Träff 2: 10/10 – 13/10
Träff 3: 14/11 – 17/11
Träff 4: 12/12 – 15/12

Alla träffar startar kl 13.00 på måndagen och slutar c:a 12.30 på torsdagen.

Lärare

Johanne Lykke Holm (f. 1987) är dansk-svensk författare och översättare. Hon är utbildad vid Litterär Gestaltning i Göteborg. Lykke Holm har bl. a. översatt Yahya Hassan, Josefine Klougart och Maja Lee Langvad till svenska. Vid utdelandet av Årets Översättning 2014 tilldelades hon ett hedersomnämnande för sin översättning av Josefine Klougarts En av oss sover (Bonniers).  

Olga Ravn (f. 1986) är dansk författare och översättare. Ravn är utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. Hon debuterade 2012 med diktsamlingen Jeg æder mig selv som lyng (Gyldendal), och senast utkom romanen Celestine (Gyldendal, 2015), för vilken hon mottog Michael Strunge Prisen. Ravn har bland annat översatt Ann Jäderlund och Sylvia Plath till danska.

Häxskolan, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan

Kursen startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Arbetsprov

Du söker kursen i två steg:

1. Anmäl dig till kursen på antagning.se
2. Skicka in dina arbetsprover/dokument i tre exemplar. Ange namn och personnummer på samtliga sidor.

Arbetsprovet ska innehålla:

  • 10 sidor skönlitterär text i valfri genre (prosa, poesi eller hybridform). (3 ex.)
  • Ett kort brev på 1-2 A4-sidor (max 8000 tecken), där du berättar varför du söker Hekseskolen/Häxskolan, och vad du gillar att läsa (3 ex.)
  • CV. Ange till exempel tidigare utbildning, och om du har gått någon skrivkurs. (3 ex.)


Skicka även med ifylld blankett;

ansökningsblankett
Arbetsproverna ska vara oss tillhanda senast 22 april 2016.

Skicka dina arbetsprover tillsammans med ansökningblanketten till: Akademin Valand, "Häxskolan", Box 132, 405 30 Göteborg

Du kan också lämna ditt arbetsprov på Servicecenter Vasa, Vasagatan 33, Göteborg.

Ansökan till hösten

Ansökan är öppen 15 mars - 15 april. Arbetsprover ska vara oss tillhanda senast 22 april. Se anvisningar i mittenspalten.

Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

 

Häxskolan

Kursplan

Ladda gärna ner kursplanen för mer information!

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2016-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://akademinvaland.gu.se/utbildning/fristaendekurser/haxskolan/
Utskriftsdatum: 2019-04-25