Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 hp

Fotografi som teknik och förhållningssätt bidrar till att skapa och uttolka verkligheten och används för att granska och reproducera föreställningar om bland annat människan, naturen och samhället. Kandidatprogrammet i fotografi är teoretiskt och praktiskt inriktat där fotografiets gestaltande och kommunikativa aspekter spelar en stor roll. Olika sätt att arbeta med fotografi undersöks och prövas, något som också gäller presentationsformerna.

Inom kandidatprogrammet i fotografi lär du dig att problematisera centrala frågor om verklighet, representation, identitet, minne och historia ur såväl fotografers som betraktares perspektiv. Genom hela utbildningen har du ett fokus på det egna bildskapandet.

I gemensamma gruppdiskussioner och i individuella möten med lärare får du utveckla ditt fotografiska arbete, diskutera projekt och kreativa processer och därigenom definiera ett personligt förhållningssätt till din praktik.

Akademin Valand är den enda fotografiska utbildningen i Norden som erbjuder en komplett utbildningsmiljö från kandidatprogram till forskning. Akademin Valand är en del av den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Skolans studenter har tillgång till verkstäder som fotostudio, svartvit- och färglabb, framkallning av färgfilm, digitala arbetsstationer med bland annat negativscanning och storformatskrivare, en tryckpress samt ett brett utbud av fotografisk utrustning som kan lånas.

Innehåll

Utbildningen är på grundnivå och studierna bedrivs på heltid. Undervisningen är till stora delar projekt- och problembaserad; studierna är uppdelade i kurser som löper över en termin där praktik och teori varvas genom olika moment: gruppkritik, föreläsningar, kursmoment som handlar om specifika metoder inom till exempel bok- eller utställningsproduktion, studiebesök och gästföreläsare samt individuell handledning. Utbildningen avslutas med ett självständigt projektarbete där en skriftlig del ingår. En stor del av kurslitteraturen är på engelska. Examinationen är både muntlig och skriftlig.

Fotografi utgör en av fyra enheter på Akademin Valand där även fri konst, film och litterär gestaltning ingår. Här arbetar vi i en dynamisk tvärkonstnärlig miljö där vi utvecklar våra ämnen, bidrar till nyskapande arbetsformer och öppnar för nya konstnärliga forskningsfält. Genom valbara kurser har du som student möjlighet att delta i kurser inom de andra ämnena.

Under det första året orienterar du dig i grundläggande fotografiska praktiker, metoder och tekniker parallellt med kurser i fotohistoria och fototeori. Arbetet med egna fotografiska projekt påbörjas som du har möjlighet att presentera genom utställningar i skolan.

Under det andra året fördjupas arbetet med att utveckla en egen metod. Tyngdpunkten ligger på olika sätt att kommunicera med fotografiska bilder och presentationsformer som till exempel publikationer och utställningar.
Under det tredje året arbetar du med att orientera dig i och definiera ditt arbete i relation till en vidare konstnärlig diskurs. Fokus läggs på examensarbetet och att skriva en essä. Under vårterminen presenterar du ditt arbete i en gemensam examensutställning.

Arbetsområden

Utbildningen är lämplig för dig som vill arbeta som fotograf, både konstnärligt och med olika typer av frilansuppdrag som kräver specialiserad fotografisk kompetens. Studenter som har gått kandidatprogrammet i fotografi har bland annat använt sina kunskaper för att arbeta med programverksamhet och pedagogik på konsthallar, gallerier och museer, som fotolärare, skribenter, kritiker, retuschörer, redaktörer, samt på bild-, webb- och reklambyråer.

Fortsatta studier

Utbildningen förbereder dig för fortsatta studier på avancerad nivå. På Akademin Valand kan du till exempel söka Masterprogrammet i fotografi.

Examen

Efter avslutad utbildning kan du ta ut en konstnärlig kandidatexamen i fotografi.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprover och intervjuer. Information om arbetsprover och urvalsprocessen hittar du på www.akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FOT/ansokan.

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT18 Dag, 100 % Anmäl dig

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19605
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2018-03-01
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Utbildningsplan

I utbildningsplanen kan du läsa om utbildningens innehåll och hur programmet är upplagt.

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi

Ämnesbeskrivning: Fotografi

>> Läs mer om ämnet fotografi vid Akademin Valand

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-11-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?