Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan till masterprogrammet i fotografi

Välkommen att söka till masterprogrammet i Fotografi vid Akademin Valand. Läs igenom instruktionerna noggrant innan du sätter igång med din ansökan. Programmet går på engelska, och ansökan ska också göras på engelska. Vi antar cirka 12 studenter till programmet hösten 2019.

Viktiga datum

 • Torsdag 18 oktober 2018
  Webbanmälan öppnar på antagning.se
 • Tisdag 15 januari 2019
  Sista anmälningsdag på antagning.se
 • Tisdag 22 januari 2019
  Sista dagen för att ladda upp din portfolio (se nedan) i SlideRoom.
 • Fredag 1 februari 2019
  Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse (endast för icke-EU/EEA medborgare)
 • 4 - 8 mars 2019
  Intervjuer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Konstnärlig kandidatexamen inom ämnet fotografi om minst 180 hp, annan relevant kandidatexamen eller väldokumenterad yrkeserfarenhet inom området fotografisk bild eller fotografisk teori, som bedöms likvärdig. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Engelska 6/Engelska B. Du behöver inte göra ett engelskatest (typ IELTS eller TOEFL), utan du visar dina kunskaper genom arbetsproverna och om du blir kallad till intervju.

Urval: En urvalsjury kommer att bedöma alla inskickade portfolios. Ett antal sökande kommer därefter att kallas till intervju. Se nedan för mer information.

Du ansöker i två steg:

 1. Anmäl dig till programmet via antagning.se, välj hösten 2019 i sökfältet och sök efter anmälningskod GU-15199.
 2. Ladda upp dina arbetsprover i molntjänsten SlideRoom, se information nedan.

Vad ska ingå i din portfolio?

Observera att din ansökan skall vara anonym, alltså ska du inte ange namn eller personnummer någonstans i ditt uppladdade materialet.
Hela ansökan ska skickas in på engelska.

 1. Curriculum Vitae, högst två A4. Ditt CV bör innehålla information om tidigare utbildningar, utställningar, projekt, publikationer, stipendier och annan erfarenhet som du har tillägnat dig inom visuell gestaltning.
 2. Artist Statement, högst en A4. En skriftlig reflektion kring din konstnärliga praktik, process och tematik. Relatera ditt arbete till vår samtid som du uppfattar den ur fotografens/konstnärens perspektiv.
 3. Letter of Intent, högst 2 A4. Berätta varför du söker till masterprogrammet i fotografi och vad du vill uppnå genom utbildningen på ett konstnärligt plan. Redogör för ett projekt som du vill genomföra inom ramen för utbildningen och illustrera dina idéer med bilder.
 4. Arbetsprover, cirka 5-7 st. Varje enskilt projekt kan bestå av en eller flera bilder. Tydliggör genom de arbeten du väljer hur din konstnärliga praktik har utvecklats över tid. Det går bra att ladda upp valfri kombination av video, ljud, stillbilder och text men begränsa dina klipp till högst 15 minuter totalt. Glöm inte att ange titel, medium, mått och årtal för varje arbete.

Observera att hela ansökan skall vara på engelska!

SlideRoom

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.

Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Gå till SlideRoom för att ladda upp din portfolio >>

Urval

Din portfolio bedöms av en jury bestående av lärare vid programmet samt studentrepresentanter. Juryns uppgift är att bedöma de sökandes möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen samt konstnärliga färdigheter. Därefter utser juryn ett antal sökande som går vidare till intervju. Om möjligt sker intervjuerna på plats i Akademin Valands lokaler i Göteborg, men kan även genomföras via t ex. Skype. Om du kallas till intervju kommer du att få mer utförliga instruktioner om hur den genomförs.
Motivering till juryns beslut ges ej och beslutet kan inte överklagas.

Tack för din ansökan!

Vi är väl medvetna om hur mödosamt arbetet med att lämna arbetsprover är och vi tar dina ansträngningar på allvar. Vi värdesätter en fördjupad bedömningsprocess där ansökningar och arbetsprover granskas och diskuteras ingående. Det är en stimulerande och spännande process och som även utgör en möjlighet för oss att bättre förstå hur utbildningen på sikt kan komma att utvecklas i relation till de som väljer att söka till oss.
Vi vill tacka dig för den tid du lägger ned för att lämna in dina arbetsprover till oss och för att du väljer masterprogrammet i Fotografi som den plattform där du vill utveckla ditt framtida konstnärskap.

Frågor om ansökan?

Om du har några frågor om din ansökan kontakta oss gärna via admission@akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2018-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?