Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan till masterprogrammet i fri konst

Välkommen med din ansökan till masterprogrammet i fri konst. Vi kommer att anta cirka 14 studenter till hösten 2019. Programmet går på engelska, och ansökan ska också göras på engelska.

Viktiga datum

 • Torsdag 18 oktober 2018 - Tisdag 15 januari 2019
  Webbanmälan öppen på antagning.se
 • Tisdag 22 januari 2019
  Sista dag för att ladda upp din portfolio i SlideRoom
 • Fredag 1 februari 2019
  Sista dag att betala anmälningsavgift (endast för icke-EU/EEA medborgare) eller styrka avgiftsbefrielse.
 • 4 - 8 mars 2019
  Intervjuer

Behörighet

Konstnärlig kandidatexamen i fri konst på 180 högskolepoäng eller motsvarande kunskap. Motsvarande kunskap kan vara kompetens erhållen genom en konstnärlig praktik eller kompetens från det bredare konstnärliga fältet. Kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6 / Engelska B från svenska gymnasiestudier eller motsvarande. Du behöver inte göra ett engelskatest (typ IELTS eller TOEFL), utan du visar dina kunskaper genom arbetsproverna och om du blir kallad till intervju.

Urval

Din inlämnade portfolio bedöms av en urvalsjury bestående av lärare/professorer knutna till utbildningen samt studentrepresentanter. Juryns uppgift är att bedöma din möjlighet att tillgodogöra dig utbildningen, samt din gestaltande förmåga och ambition att utveckla din konstnärliga praktik.

Ansökan bedöms utifrån:

 • Dina kvalifikationer från tidigare utbildning/ tidigare erfarenheter
 • Din tidigare och nuvarande portfolio över din konstnärliga praktik
 • Dina intentioner att göra konst som går i dialog med vår komplexa samtid
 • Din förmåga att lära genom det engelska språket
 • Programmets relevans i relation till din ansökan


En del sökande kan komma att kallas till intervju. 

Du ansöker i två steg:

 1. Anmäl dig till programmet via antagning.se Programkod GU-15198.
 2. Ladda upp din portfolio elektroniskt i molntjänsten SlideRoom, se information nedan.

Vad ska ingå i din portfolio?

Du kan arbeta i valfritt medium men du förväntas vara intresserad av att utveckla din förståelse av konstens relation till offentligheten, det publika och konstnärens roll i samhället. Akademin Valand har ett starkt åtagande att skapa en kreativ, intellektuell, konstnärlig, jämställd och jämlik lärandemiljö. Beskriv tydligt varför du tycker att Akademin Valand och vårt masterprogram i fri konst är rätt val för dig. Bekanta dig med programmets utbildningsplan, akademin valand som institution och det arbete som görs här innan du söker till oss.

Observera att samtliga handlingar du lämnar in ska vara på engelska. Din ansökan ska vara anonym. Ha inte med namn eller personnummer i det uppladdade materialet.

Ladda upp följande i SlideRoom:

1. Curriculum Vitae (högst två sidor) I ditt CV skall det finnas information om dina tidigare studier, utställningar, projekt, publikationer, stipendier och andra erfarenheter inom ämnet konst.

2. Artist's Statement (högst en sida)
Beskriv din nuvarande konstnärliga praktik och hur den förhåller sig till en samtida omvärld, som du uppfattar den som konstnär. Likaså hur du ser på din roll som konstnär i dagens samhälle.

3. Ett motiverande brev (Letter of Intent) (högst en sida)
Beskriv varför du söker specifikt till masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand. Berätta varför det är viktigt för dig att lära dig mer om ”det publika”, offentligheten och konstnärens roll i samhället. Beskriv vad du vill utveckla i din konstnärliga praktik, vad du vill lära dig mer om och vilka frågor du vill fortsätta att arbeta med. Försök att anknyta detta till beskrivningen av programmet. Du ska inte ansöka med ett specifikt projekt.

4. Arbetsprover
Presentera 5 - 7 verk. Ett verk kan presenteras med en eller flera bilder. Du kan kombinera fritt mellan uppladdning av rörlig bild, ljud, stillbilder och text. Om du laddar upp film- eller ljudverk får de inte överskrida 15 minuters längd totalt. Därför behöver du kanske redigera dina arbeten.

Alla arbeten ska märkas med titel, medium, material, dimensioner och datum för produktion.

SlideRoom

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.

Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Gå till SlideRoom för att ladda upp din portfolio >> (Uppdateras 22 oktober)

Vad händer härnäst?

Urvalsjuryn utser ett antal sökande att gå vidare till en intervju som genomförs 3-8 mars 2019. Om möjligt sker intervjuerna på Akademin Valand i Göteborg, men kan även genomföras på distans via t ex. Skype. Om du kallas till intervju kommer du att få mer utförliga instruktioner om hur den går till. Övriga sökande stryks på antagning.

Efter intervjun får du besked om du har blivit antagen till utbildningen eller om du har fått en reservplats.

Motivering till juryns beslut ges ej och beslutet kan inte överklagas.

För att ansökan ska vara komplett krävs dels anmälan på antagning.se i tid, dels portfolio inskickad i tid.

Frågor om ansökan?

Om du har några frågor om din ansökan kontakta oss gärna via admission@akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2018-10-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?