Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan till masterprogrammet i fri konst

Välkommen med din ansökan till masterprogrammet i fri konst, start hösten 2018! Vi kommer att anta 15 studenter. Programmet går på engelska, och ansökan ska också göras på engelska.

Du ansöker i två steg:

 1. Anmäl dig till programmet via antagning.se Välj hösten 2018 i sökfältet och sök efter kurskod: GU-15198. 
 2. Ladda upp din portfolio elektroniskt i molntjänsten SlideRoom, se information nedan.

Viktiga datum

 • Fredag 1 december 2017 - Måndag 15 januari 2018
  Webbanmälan öppen på antagning.se
 • Måndag 29 januari 2018
  Sista dag för att ladda upp din portfolio i SlideRoom
 • Torsdag 1 februari 2018
  Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse (endast för icke-EU/EEA medborgare)
 • 13- 16 mars 2018
  Intervjuer

Vad ska ingå i din portfolio?

Observera att samtliga handlingar du lämnar in ska vara på engelska.

1. Ett CV (högst två sidor)

2. Artist's Statement (högst en sida)
Beskriv din nuvarande konstnärliga praktik och hur den förhåller sig till en samtida omvärld, som du uppfattar den som konstnär. Likaså hur du ser på din roll som konstnär i dagens samhälle.

3. Ett motiverande brev (Letter of Intent) (högst en sida)
Beskriv varför du söker masterprogrammet i fri konst på Akademin Valand, och hur du tror att just denna utbildning kan utveckla ditt arbete. Beskriv vad du anser vara prioriterade frågeställningar för konsten och konstnärer idag och hur din praktik skulle kunna bidra i dessa debatter. Du ska inte ansöka med ett specifikt projekt.

4. Arbetsprover
Din portfolio bör innehålla en genomtänkt dokumentation av ditt konstnärliga arbete. Syftet med din portfolio är att så tydligt som möjligt redogöra för utvecklingen av din konstnärliga praktik. Fokusera ditt urval till 6-8 självständiga arbeten. Ett arbete kan bestå av en eller flera bilder.

Du kan kombinera fritt mellan uppladdning av rörlig bild, ljud, stillbilder och text. Om du laddar upp film- eller ljudverk bör dessa begränsas till 15 minuters längd. Därför behöver du kanske redigera dina arbeten.

Alla arbeten ska märkas med titel, medium, material, dimensioner och datum för produktion.

SlideRoom

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.

Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Gå till SlideRoom för att ladda upp din portfolio >>

Vad händer härnäst?

Din inlämnade portfolio bedöms av en urvalsjury bestående av lärare/professorer knutna till utbildningen samt studentrepresentanter. Juryns uppgift är att bedöma de sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen. Genom arbetsprov och motiverande brev bedömer juryn de sökandes gestaltande förmåga och ambition att utveckla den konstnärliga praktiken. 

Urvalsjuryn utser ett antal sökande att gå vidare till en intervju som genomförs i mars 2018. Om möjligt sker intervjuerna på Akademin Valand i Göteborg, men kan även genomföras på distans via t ex. Skype. Om du kallas till intervju kommer du att få mer utförliga instruktioner om hur den går till.

Efter intervjun får du besked om du har blivit antagen till utbildningen eller om du har fått en reservplats.

Vi vill tacka dig för den tid du lägger ned för att lämna in dina arbetsprover till oss och för att du väljer masterprogrammet i film som den plattform där du vill utveckla ditt framtida konstnärskap.

Motivering till juryns beslut ges ej och beslutet kan inte överklagas.
För att ansökan ska vara komplett krävs dels anmälan på antagning.se i tid, dels portfolio inskickad i tid.

Kontakta oss gärna om du har frågor om ansökan: admission@akademinvaland.gu.se

 

Frågor om ansökan?

Om du har några frågor om din ansökan kontakta oss gärna via admission@akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-12-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?