Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i litterär gestaltning, 180 hp

Kandidatprogrammet i litterär gestaltning vänder sig till dig som vill arbeta med litteratur och få en bred utbildning på konstnärlig grund. Utbildningen ger goda möjligheter till att träna på att skriva, läsa och tänka kring litteratur som skrivs och läses idag: vad den är, vad den kan vara, hur den kan förstås och hur den kan förändras.

Att arbeta med litteratur innebär ofta att ägna sig åt flera verksamheter: att skriva inom olika genrer, att översätta, att redigera andras texter, att arbeta med litteraturkritik och essäer, att driva tidskrifter och förlag och att ordna eller delta i offentliga samtal. Kandidatprogrammet i litterär gestaltning tar upp alla dessa aspekter och ger en gedigen grund för dig som vill verka inom litteraturen. Efter avslutad utbildning finns möjligheter att gå vidare i olika riktningar och med olika former av litterär praktik.

En viktig utgångspunkt för utbildningen är att du som går den ska få verktyg för att kunna verka i en samtida litterär offentlighet och ges möjlighet att ompröva de sammanhang där litteraturen finns och skapas. Vem skriver och för vem skrivs det? Vilka röster hörs och vilka hörs inte? Hur fungerar den samtida litterära offentligheten och vad är det som saknas där? Vilka villkor behöver förändras och hur kan det arbetet se ut?

Om utbildningen

På utbildningarna i litterär gestaltning möts skrivande och läsande personer för att samtala om sina egna och andras texter och för att tillsammans tänka över frågor som rör litteraturens förhållande till dess omvärld. Masterutbildningen är sedan länge en viktig plats för skandinaviska författare i början av sitt skrivande och numera finns även en mycket uppskattad utbildning i litterär översättning.

Ämnet litterär gestaltning arbetar utifrån en folkbildningstradition där kunskap är något som skapas tillsammans. Stor vikt läggs vid en pedagogik som möjliggör ett klassrum där alla hjälper varandra. Samtidigt är litterär gestaltning en konstnärlig utbildning med utrymme för studenternas egna skapande.

På kandidatprogrammet utgörs hälften av studietiden (15 hp) av kursen Litteraturens former. Den ger grundläggande orientering och kunskaper om sådant som genrer, översättning, redaktionell praktik och offentliga samtal om litteratur. En fjärdedel av tiden (7,5 hp) utgörs av kursen Textpraktiker där kunskap omsätts i praktiken genom skrivövningar och textsamtal. En fjärdedel (7,5 hp) utgörs av en valbar kurs inom något av de andra ämnena inom enheten; fri konst, foto och film.

Kandidatprogrammet i litterär gestaltning ges under hösten 2019 för andra gången och bygger vidare på den tradition och de tillvägagångssätt som skapats under drygt tjugo år. Programmet ges på grundnivå och förutsätter inte att du som student redan vid utbildningens början har ett självständigt och pågående konstnärligt skapande. Programmet vill vara en plats där du tillsammans med andra kan söka dig fram till vilka litterära praktiker som intresserar dig. Det tar sig an många av de verksamheter som ingår i litteraturen som fält. Som student får du också en möjlighet att väsentligt bredda din litterära kompetens.

Innehåll

Under utbildningens tre år kombineras praktiska och teoretiska inslag. Skrivuppgifter och projektarbeten knyts till specifika frågeställningar som kan röra alltifrån röstens funktion i dramatik och poesi, till skrivandets och läsandets roll i samhället eller typografins betydelse för en text.

Som student använder du skrivandet som reflekterande verktyg för att utforska olika genrer, översätta och arbeta redaktionellt med texter, planera litterära händelser av olika slag och sätta litteratur i relation till skilda kontexter. I anslutning till dessa uppgifter kommer du att få läsa skönlitteratur och teoretiska texter, som fungerar både som exempel och fördjupningar.

Stor vikt läggs vid kollektiva processer. Att lösa uppgifter i grupp tillsammans med dina kurskamrater är ett ofta återkommande inslag. Under arbetsveckan ägnar du två dagar åt självständigt läsande och skrivande. Resten av tiden sker undervisningen i form av lärarledda seminarier, föreläsningar och möten med gäster verksamma på det litterära fältet. Som student förväntas du närvara och aktivt delta i alla schemalagda aktiviteter. Under utbildningens sista termin kommer du att tillsammans med övriga studenter genomföra ett längre och mer självständigt konstnärligt projektarbete. Det kan exempelvis handla om att skapa ett tidskriftsnummer eller en serie samtal om litterära frågor, en mindre litteraturfestival eller en skriftserie.


Utbildningen skiljer sig från traditionell litteraturvetenskap genom att dess tänkande utgår från konstnärliga praktiker snarare än från teori och genom ett tydligt fokus på litteraturen så som den skrivs och läses idag. Utbildningen kräver också att du är intresserad av att läsa kurskamraters texter med engagerad blick, utmana dig själv och din estetik, ta risker i text och tanke och aktivt delta i fördjupande textsamtal.

Litterär gestaltning utgör en av fyra enheter på Akademin Valand där även fri konst, foto och film ingår. Här arbetar vi i en dynamisk tvärkonstnärlig miljö där vi utvecklar våra ämnen, bidrar till nyskapande arbetsformer och öppnar för nya konstnärliga forskningsfält.

De undervisande lärarna har stor erfarenhet av att arbeta konstnärligt med litteratur i olika roller. De kan vara författare, översättare, redaktörer eller på annat sätt verksamma inom den litterära offentligheten.

 

Examen

Efter avslutad utbildning kan du ta ut en Konstnärlig kandidatexamen i litterär gestaltning.

Läge och lokaler

Göteborg har sedan länge ett livligt litteraturliv i form av tidskrifter, mindre förlag, skrivarcirklar, litteraturfestivaler och andra verksamheter som vill skapa och förändra samtal om litteratur. Allt detta kommer att vara en viktig del av utbildningens sammanhang och som student kommer du att få möta och ta del av dessa verksamheter på olika sätt. Akademin Valand ingår i Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Akademin Valand ligger mitt i Göteborg, en kvarts promenad från Centralstationen och ett kort stenkast från huvudgatan Kungsportsavenyn. I lokalerna finns vid sidan av seminarierum och föreläsningssalar också gallerier, verkstäder och en liten biograf.

Ekonomi

Utbildning på svenska universitet är gratis för medborgare i EU eller EES-länderna. Kostnader för kurslitteratur betalas av studenten.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Betyg (25 %), högskoleprov (25 %), arbetsprov och alternativt urval (50 %).

Konstnärligt kandidatprogram i litterär gestaltning, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT19 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19614
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2019-03-15
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Ansökan

För mer info om hur du ansöker, se ansökan.

 

Mer information

Här kan du läsa mer om utbildningen
Utbildningsplan för kandidatprogrammet i litterär gestaltning

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2018-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?