Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan till kandidatprogrammet i litterär gestaltning

Välkommen att söka till Akademin Valands kandidatprogram i litterär gestaltning. Vi har antar omkring 15 studenter till programmet, som börjar hösten 2019.

Viktiga datum

 • Anmälan öppnar: 15 februari 2019
 • Anmälan stänger: 15 mars 2019.
 • Arbetsprover ska vara oss tillhanda senast 22 mars 2019.

Ansökan och urval

Urval till kandidatprogrammet i litterär gestaltning sker på olika grund. Till hälften av platserna görs urval baserat på ett arbetsprov. Till övriga platser görs ett urval baserat på betyg och högskoleprov.

 1. Anmäl dig på antagning.se Anmälningskod: GU-19614. Följ noga instruktionerna på antagning gällande vilka dokument och studiemeriter du behöver skicka in.
 2. Om du också vill söka till utbildningen med ett arbetsprov görs det i Slideroom enligt nedan. Texterna kan vara på svenska, danska eller norska.

Arbetsprov

 1. Skriv en text på 1- 2 A4-sidor där du svarar på följande frågor:
 • Varför söker du till utbildningen? Vilka är dina förväntningar?
 • Vilken roll spelar läsande och skrivande i ditt liv?
 • Har du erfarenheter av litterära sammanhang. Vilka?
 • Vad tycker du om att arbeta i grupp? Berätta om en bra och en dålig erfarenhet av att arbeta tillsammans med andra.
 • Vilken författare, död eller levande, skulle du vilja ha ett allvarligt samtal med? Vad skulle du säga till henom?
   

Välj två alternativ ur listan nedan och skicka till oss.

 1. Brev. Skriv ett fiktivt brev. Brevet kan exempelvis vara riktat från dig själv till en vän, släkting eller en påhittad person, eller från en påhittad person till dig själv. Max en sida.
 2. Valfri genre. Skriv en text. Det kan vara en dikt, en recension, ett stycke ur en berättelse, en spoken word-text eller ett längre facebookinlägg. Max en sida.
 3. Översättning. Översätt en valfri litterär text till svenska, danska eller norska. Skicka även med den text du översatt. Max en sida.
 4. Litterärt evenemang. Presentera en idé till ett litterärt evenemang som du själv skulle vilja gå på; en workshop, ett författarsamtal, en festival eller liknande. Max en sida.

SlideRoom

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.

Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Vi rekommenderar att du laddar upp ditt material minst 24 timmar före deadline. Det tar tid att ladda upp filer, och det är ditt ansvar att slutföra din ansökan i tid. Vi kan inte acceptera ansökningar som inte är färdiga i tid.

Gå till SlideRoom för att lämna ditt arbetsprov (ansökan är öppen mellan 15 februari och 22 mars 2019)

Urval

Jurygruppen som bedömer arbetsprover består av lärare och studentrepresentant. Juryns uppgift är att bedöma din möjlighet att tillgodogöra dig utbildningen. Genom arbetsproverna och ditt brev bedömer juryn din gestaltande förmåga och ambition att utveckla din konstnärliga praktik.

Har du frågor om din ansökan kontaktar du oss bäst via admission@akademinvaland.gu.se 

Antagningsprocessen

Behörighet

Grundläggande behörighet för högskolestudier krävs. Information om grundläggande behörighet finns på Göteborgs Universitets hemsida. Om du inte har grundläggande behörighet kan du ansöka om undantag. Prövning av din ansökan om undantag blir aktuell först om du kallats till intervju eller motsvarande i urvalet.

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2019-03-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?