Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan till masterprogrammet i film

Masterprogrammet i film startar nästa gång hösten 2019. Vi kommer att anta cirka 8 studenter. Programmet går på engelska, och ansökan ska också göras på engelska.

Viktiga datum

 • Onsdag 18 oktober 2018
  Webbanmälan öppnar på antagning.se
 • Tisdag 15 januari 2019
  Sista anmälningsdag på antagning.se
 • Tisdag 22 januari 2019
  Sista dagen för att ladda upp din portfolio (se nedan) i SlideRoom.
 • Fredag 1 februari 2019
  Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse (endast för icke-EU/EEA medborgare)
 • 4 - 8 mars 2019
  Intervjuer

Du ansöker i två steg

 1. Anmäl dig till programmet via antagning.se Välj hösten 2019 i sökfältet och sök efter anmälningskod GU-15197.
 2. Ladda upp dina arbetsprover elektroniskt i molntjänsten SlideRoom. Se information nedan.

Vad ska ingå i din portfolio?

Observera att samtliga handlingar du lämnar in ska vara på engelska. Stor vikt läggs vid den sökandes motivation och målsättning för utbildningen, samt den formulerade frågeställningen som kan komma att vara utgångspunkten för examensarbetet. Även den sökandes förmåga och intresse att kommunicera och analysera sin egen och andras filmiska praktik är av stor vikt – såväl självständigt som i grupp.

Följande ska du ladda upp i SlideRoom:

 1. Beskrivning av frågeställning. Beskriv utförligt vad det är du undersöker/studerar i ett pågående eller kommande filmprojekt. Den frågeställning som du vill undersöka och bearbeta under utbildningen ska ingå (Max en A4-sida text).
 2. Motiverande brev (Letter of intent) Beskriv varför du söker masterprogrammet i Film på Akademin Valand, och hur du tror att just denna utbildning kan utveckla ditt arbete. Beskriv dina målsättningar med din filmiska praktik och hur du tänker att din verksamhet ser ut tre år efter avslutad utbildning. (Max en A4-sida.)
 3. Artist statement. Beskriv din nuvarande konstnärliga praktik inom filmområdet och hur den förhåller sig till samtiden. Likaså vilka strategier du har för att skapa ett utrymme där dina filmer kan möta en publik. (Max 1 A4 sida).
 4. CV/meritlista. Relevanta utbildningar och kvalifikationer, yrkesbakgrund, produktioner, stipendier/utmärkelser etc. Beskriv också din funktion i det filmade materialet om det inte framgår av för/eftertexter. (Max en A4-sida)
 5. Arbetsprover. Filmat material, i första hand, av det undersökande arbete som beskrivs i arbetsprov 1. I andra hand, annat eget filmat material som ej är kopplat till det arbetet, men som du finner relevant för din ansökan. Materialet kan tas från en film, utdrag eller fristående scener/sekvenser. Allt material skall vara producerat under de senaste 2 åren och du skall ha haft en avgörande roll i gestaltningen. Det ska tydligt framgå av materialets för/eftertexter vilken din funktion varit, alternativt kan du beskriva detta i ditt CV/ meritlista. Det viktiga är att juryn får syn på ditt förhållningssätt och intresse (OBS: Max 5 minuter film totalt).

SlideRoom

För hantering och bedömning av arbetsprover använder vi oss av en extern tjänst levererad av SlideRoom Technologies Inc. Genom att använda tjänsten samtycker du till att Göteborgs universitet får hantera de personuppgifter och det material som du lämnar via SlideRoom i syfte att bedöma din ansökan om utbildningsplats. Det material du laddar upp finns kvar hos SlideRoom tills du själv väljer att ta bort det från deras servrar.

Göteborgs universitet kan efter enskild överenskommelse med den sökande och på ett sätt som universitetet bestämmer, erbjuda en alternativ möjlighet att skicka in arbetsprover.

Gå till SlideRoom för att ladda upp din portfolio >>

Vad händer härnäst?

Din inlämnade portfolio bedöms av en urvalsjury bestående av lärare/professorer knutna till utbildningen samt studentrepresentanter. Juryns uppgift är att bedöma de sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen. Genom arbetsprov och motiverande brev bedömer juryn de sökandes gestaltande förmåga och ambition att utveckla den konstnärliga praktiken.

Urvalsjuryn utser ett antal sökande att gå vidare till en intervju som genomförs i mars 2019. Om möjligt sker intervjuerna på Akademin Valand i Göteborg, men kan även genomföras på distans via t ex. Skype. Om du kallas till intervju kommer du att få mer utförliga instruktioner om hur den går till.

Efter intervjun får du besked om du har blivit antagen till utbildningen eller om du har fått en reservplats.

Motivering till juryns beslut ges ej och beslutet kan inte överklagas.
För att ansökan ska vara komplett krävs dels anmälan på antagning.se i tid, dels portfolio inskickad i tid.

Vi vill tacka dig för den tid du lägger ned för att lämna in dina arbetsprover till oss och för att du väljer masterprogrammet i film som den plattform där du vill utveckla ditt framtida konstnärskap.

Kontakt

Kontakta oss gärna om du har frågor om ansökan: admission@akademinvaland.gu.se
 

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2018-10-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?