Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studier och praktik utomlands

Vill du studera utomlands på en annan konsthögskola eller praktisera under dina studier? Akademin Valand har avtal med alla nordiska och baltiska länders konsthögskolor genom nätverket KUNO och med flera universitet i Europa inom nätverket ERASMUS. Det finns också möjlighet att söka till högskolor och universitet utanför Europa genom Göteborgs Universitets avtal runt om i världen.

Som student på Akademin Valand har du också möjlighet att delta i internationella samarbeten såsom kurser, utställningar och workshops.

Var kan jag studera?

Alla skolor som Akademin Valand och Göteborgs Universitet har avtal med finns samlade i databasen MoveOn. I menyn kan du läser mer om utbytesprogram eller praktik inom nätverken KUNO (Norden och Baltikum), ERASMUS (Europa) och resten av världen.

Hur söker jag utbyte?

Prata med din ansvarlärare om du tänker söka utbyte. Akademin Valands internationella koordinator hjälper dig sedan med att planera ansökan.

 1. Deadline för intresseanmälan till höstterminen är 1 februari och inför vårterminen 26 september. Kontakta internationell koordinator. 
 2. Olika skolor har olika ansökningar. Gemensamt för alla ansökningar är att den ska innehålla: motivationsbrev, CV, ett referensbrev från din ansvarlärare och fem arbetsprover.
  Vi hjälper dig att titta på ansökningskraven till varje skola och att skicka ansökan.
 3. Om du blir beviljad en plats på en annan skola ska du registera dig i databasen MoveOn. Andra praktiska frågor behöver du gå igenom med internationella koordinatorn.

Vilken termin kan jag åka? 

FRI KONST 
Du som studerar på kandidatprogrammet kan studera utomlands både under höst- och vårterminen under årskurs två och under höstterminen på årskurs tre.

Du som studerar på masterprogrammer kan studera utomlands på vårterminen under årskurs ett. 

FOTO 
Du som studerar på kandidatprogrammet kan studera utomlands under vårtermin på årskurs två. 

Grundläggande krav

För att kunna studera utomlands inom ett utbytesprogram måste du uppfylla vissa kriterier såsom att vara registrerad student, att ha läst ett vist antal poäng samt språkkunskaper.

Läs mer om grundläggande krav

Urval

I vissa fall är det många sökande till varje utbytesskola. Då görs ett urval av lärarkollegiet. Det gäller också om du söker via universitetes centrala avtal.

Ekonomi

När du studerar utomlands på ett partneruniversitet har du möjlighet att söka stipendier som täcker delar av dina kostnader. Är du svensk medborgare, kan du också söka bidrag och lån från CSN.

Försäkringar

Som student på Göteborg Universitet omfattas du av försäkringen Student UT när du studerar utomlands. Försäkringen är inte heltäckande och den eventuellt behöver kompletteras. Är du svensk medborgare och reser inom Europa behöver du beställa ett Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan.
Student UTDu skall ha ett MIC-kort med dig när du är på utbyte. Kontakta din internationella koordinator.

Söka på andra skolors avtal?

Ibland finns det möjlighet för studenter att söka utbyte till en skola där någon av dom andra institutionerna inom konstnärliga fakulteten har avtal (Högskolan för design och konsthantverk och Högskolan för scen och musik). Dessa platser annonseras här på sidan när det blir aktuellt.

Kontaktinformation

Internationell koordinator Camilla Alvhage

Telefon:
031 786 51 03

Viktiga datum

Inför ansökan till höstterminen:

 • 1 februari - deadline för intresseanmälan
 • 1 mars - deadline för att skicka ansökan till skolan man villl söka till.
   

Inför ansökan till vårterminen:

 • 26 september - deadline för intresseanmälan.
 • 3 oktober - deadline för att skicka ansökan.
   

GU avtal

 • 1 februari - deadline inför höst- och vårterminen. Sök via MoveOn.

CSN

Är du svensk medborgare kan du söka studiemedel för utlandsstudier Studiemedel för utlandsstudier.

Sidansvarig: Viveka Gren |Sidan uppdaterades: 2017-09-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?