Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studie-och karriärvägledning

Studievägledaren Lena Collin vid HDK och Akademin Valand har som uppgift att svara på frågor inför ansökan till våra utbildningar och underlätta för studenterna under studierna.

Studievägledaren tar emot alla slags frågor och hjälper dig vidare till lämplig person/avdelning som programansvarig, Akademihälsan eller annan lämplig instans.

Studievägledaren tillhör Sveriges Vägledarförening, följer deras etiska riktlinjer och har tystnadsplikt.

Frågorna kan handla om:

Program och kurser

Innehåll i program och kurser eller andra frågor som rör utbildningar i Sverige och utomlands.

Studie-och karriärvägledning

Hur ska du tänka under studierna och vad ska du göra efteråt?

Studieuppehåll

Du ansöker om att göra ett studieuppehåll genom att prata med ansvarig lärare och boka en tid med studievägledaren.

Återuppta dina studier

Ansökan om att återuppta studierna ska vara HDK/Akademin Valand tillhanda senast 1 april inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen.

Din studiesociala situation

T.ex. privata händelser som påverkar hur du mår och dina studier.

Om du blir sjuk under studierna

Prata med ansvarig lärare och studievägledaren. Vi hjälper dig att planera för din frånvaro och en väg tillbaka till studierna. Akademihälsan är studenternas hälsovård. Har du studiemedel kan du läsa mer om vad som gäller när du är sjuk under dina studier här: CSN >>

Att studera med en funktionsvariation

Behöver du stöd i dina studier? Göteborgs universitet erbjuder "särskilt pedagogiskt stöd" för att underlätta studierna. Exempel på stöd är anteckningsstöd, anpassad kurslitteratur, anpassad examination, mentorsstöd eller särskilda programvaror som kan underlätta läsande och skrivande. Läs mer om Pedagogiskt stöd och/eller kontakta Lena Collin.

Grundläggande behörighet och reell kompetens

För att kunna bli antagen till program och kurser på grundnivå ska du ha Grundläggande behörighet för högskolestudier. Om det finns skäl kan universitetet besluta om undantag från behörighetskraven via Reell kompetens. För att kunna antas till ett magister- eller masternivå krävs konstnärlig kandidatexamen eller motsvarande om 180 högskolepoäng. Har du inte en kandidatexamen kan du ansöka om att få andra meriter och erfarenheter prövade som likvärdiga genom att ansöka om Reell kompetens.

Bedömningen görs specifikt för den utbildning du ansökt till. Ansökan om att bli behörig genom reell kompetens görs i samband med att du anmäler dig via antagning.se. Bedömning av reell kompetens görs endast om ansökan är komplett och den sökande är aktuell för att antas.

Tillgodoräknande

Som student har du rätt att ansöka om att få tidigare utbildning tillgodoräknad. Detta gäller både svensk och utländsk utbildning. Har du motsvarande kurser har du möjlighet att använda dessa för att ansöka om ett tillgodoräknande. Tillgodoräknande av hel kurs görs innan kursstart och registreras i LADOK. För frågor om tillgodoräknande kontakta Lena Collin.

Anstånd med studier

Anstånd med studiestart ges endast antagna till ett utbildningsprogram och inte för fristående kurser. Särskilda skäl krävs för att få anstånd. Dessa skäl ska inte varit kända eller förutsägbara i samband med anmälan till utbildningen. Du ansöker om anstånd direkt till utbildningsenheten, Skjuta upp studiestarten.

Språkhandledning

Språkhandledning finns på både svenska och engelska. Här kan du få hjälp både individuellt och i grupp med att förbättra språket i tal och skrift.

Enheten för akademiskt språk (ASK) erbjuder språkhandledning för alla studenter vid Göteborgs universitet. Du kan boka en tid för att diskutera en uppsats eller annan akademisk text, alternativt ett arbete inför muntlig presentation. Läs mer om Språkhandledning.

Studieintyg

Studieintyg kan du själv skriva ut eller beställa på nätet, Studieresultat och studieintyg. Alternativt kan du hämta ut intyget på Campusservice Vasa i Vasaparken.

Examen

När du är klar med dina studier och vill ta ut en examen måste du själv ansöka om den via Examensenhetens hemsida.

Här kan du läsa mer

Studievägledning

Lena Collin, studievägledare

Epost: lena.collin@hdk.gu.se

Besöksadress:
Kristinelundsgatan 6-8

 

 

 

Sidansvarig: Akademin Valand Admission|Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?