Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verkstäder och teknik

Verkstäder och teknisk utrustning är ofta en förutsättning för att studenten ska kunna testa och utveckla sina projekt och idéer. På Akademin Valand strävar vi efter att tillhandahålla en så komplett miljö som möjligt, men även samarbeta med andra institutioner inom universitetet och externa aktörer.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

Samtliga programstudenter på Akademin Valand har möjlighet att använda alla verkstäder i skolan, antingen självständigt eller med hjälp av tekniker och lärare. Studenterna har tillgång till flera av verkstäderna dygnet runt, alla dagar i veckan.

Vi jobbar löpande med att uppdatera och utveckla våra verkstäder, ett arbete där både studenter, lärare och tekniker medverkar.

Träverkstad Metallverkstad Muralen Monumentalen
Spraybox Tryckverkstad Ljudstudio Tramprum
Bio Valand Filmstudio Videoredigering Videored/logg
Grading   Fotostudios Fotolabb färg Fotolabb s/v
3Dverkstad Bildverkstäder Utrustningslån  

TRÄVERKSTAN

Här sker bearbetningen av virke, sågning, slipning, fräsning och svarvning.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

METALLVERKSTAN

Bearbetning av metall, här finns olika möjligheter att att skära, slipa, sammanfoga och forma plåtar, rör och profiler, exempelvis genom svetsning, blästring, valsning och lödning. Här finns även en ässja för smide.


Fotograf: Pia Räty, 2015.

MURALEN

Verkstan är tillägnad skulptur, här håller man bäst till om man vill gjuta i exempelvis gips, silikon, betong eller skulptera i lera.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

MONUMENTALEN

Monumentalen är en rymlig sal med travers och vinsch i taket, tryckluft och dragskåp. Här är lämpligt att jobba med konstruktion av skulpturer, montering av ramar, samt målning och efterbehandlingar av konstruktioner. 

Fotograf: Pia Räty, 2015.

SPRAYBOXEN

I sprayboxen kan man arbeta med efterbehandlingar som kräver friskluftsventilation, såsom sprayning, vissa lackarbeten och cellplastsskärning med värmesåg.

TRYCKVERKSTAN

Studentproduktion av zines, böcker, affischer, kataloger m.m. Som student har du möjlighet att genom handledning av lärare eller tekniker prova dina idéer på skolans Xerox digitaltryckpress. Här finns även utrustning för bokbindning (limbindning och hårdpärm).

Fotograf: Pia Räty, 2015.

LJUDSTUDIO

Specialbyggd ljudstudio med 5.1 ljud (surround) för ljudläggning och musik. Rummet är akustiskt behandlat och kalibrerat båda för musik och film och är sammankopplat med tramprummet för inspelning. I rummet finns det möjlighet att spela in både röst och instrument, och är utrustat med Pro Tools, Adobe CC programmen och Plug-ins från Waves och Altiverb.

TRAMPRUM

Liten ljudstudio med fokus på inspelning av ljudeffekter (tramp). Akustiken i rummet är byggd för att motsvara inspelning utomhus, men kan användas för all sorts inspelning. På golvet finns "tramplådor" med olika underlag för inspelning av fotsteg för film, men kan även användas som ett separat inspelningsrum för Ljudstudion. Rummet kommer utrustat med Pro Tools och Adobe CC programmen.

BIO VALAND

Valands biograf med plats för 48 personer, är en av skolans platser för offentliga visningar och seminarier. Bion fungerar även som en referenspunkt för bild och ljud på skolan och kan användas som en arbetsplats då den är kalibrerad till flera olika standarder. Bion är utrustad med en bioprojektor och ljud och här finns tillgång att koppla in egen laptop eller ta med material på Blu-Ray, DVD, VHS eller DVcam.


Fotograf: Pia Räty, 2015.

FILMSTUDION

Filmstudion ligger i anslutning till ett gemensamt kök och fungerar som en lokal för inspelningar, workshops och projekt. I filmstudion finns ett rekvisita- och lampförråd för teknik, och det finns möjlighet att bygga kulisser, arbeta med green screen och stop motion.

GRADING

Ett rum för arbete med färgkorrigering och effekter till rörlig bild och foto. I rummet finns en kalibrerad 4K skärm och möjlighet till att arbeta med Da Vinci Resolve och alla Adobe CC programmen. Rummet är utrustat med en kontroller till Da Vinci och här finns både PC och Mac.

VIDEOREDIGERINGSRUM

Bokningsbara rum för videoredigering i Adobe Premiere. Varje rum är utrustat med en iMac eller Mac Pro, extra skärm, högtalare och monitor kontroller för ljud. Datorerna är utrustade med Adobe CC och Da Vinci resolve, men kan även användas för andra sorters projekt.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

VIDEOREDIGERING/ LOGG

Vi har även videoredigering med fokus på logg och digitalisering av äldre material. I detta rum finns bandare med Dvcam, Beta, VHS och DVCpro och det finns även ett äldre Steenbeck bord för redigering av 16mm film.

 

Fotograf: Pia Räty, 2015.

FOTOLABB FÄRG

C41 färg filmframkallnings maskin där det går att framkalla filmer avsedda för C41 process i alla format upp till 8x10”. Efter en introduktionskurs på ca 3 timmar får studenten tillträde att framkalla själv under öppettiderna.

Färgmörkrum med 9 förstoringsapparater och framkallningsmaskin av typ Colenta som framkallar färgpapper avsedda för RA4 process. Maskinen kan framkalla pappersbredd upp till 80 cm. För rullpapperhantering finns skärmaskin som skär papperslängder enligt inmatade värden. Förstoringsapparater finns för både småbilds-, mellan- och storformat.

Efterbehandlingsrum för skär- och enklare monteringsarbete. För spray- och limmontering finns tillgång till en separat sk. spraybox.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

FOTOLABB SVART-VITT

Traditionellt mörkrum med ca 7-9 förstoringsapparater för filmformat upp till 13x18 cm. All framkallning sker manuellt i filmframkallningsdosor respektive skålar för pappersframkallning. Ett enklare efterbehandlingsrum finns för betraktning, sköljning, torkning mm.


Fotograf: Pia Räty, 2015.

FOTOSTUDIOS

På skolan finns två fotostudios med studioblixtutrustning av typen Pro Foto, bl.a blixtaggregat, lamphuvud, paraplyer, bouncers, olika reflektorer mm. I en studio finns också tillgång till fast B-ljus I form av Read heads. Svarta och vita bakgrundsfonder i 2,70 m bredd finns i respektive studio.

DIGITALA BILDVERKSTÄDER

I de digitala bildverkstäderna finns arbetsstationer för retusch, skanners för påsikt A4 och A3, två Hasselblads Flextight för filmscanning, Epson storformats bläckstråleskrivare som tar pappersrullar upp till 64” (160 cm) och skärplotter för vinyl.

3D-VERKSTAN

I verkstan finns 3D-skrivare med FMD teknik för material som PLA, ABS, PETG m.m. Här hittar du också trustning för 3D-scanning samt verktyg för efterbehandling.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

UTRUSTNINGSUTLÅNING 

Studenter har möjlighet att låna utrustning för användning inom utbildningen. Institutionen har ett stort ett utbud av kameror (både analoga och digitala), utrustning för video och ljudupptagning, ljudanläggningar, projektorer, mediaspelare och bildskärmar m.m.

Fotograf: Pia Räty, 2015.

 

Kontaktinformation

Mathias Aderby, teknisk chef

Telefon:
031-786 5867, 0766-185867

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2018-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?